Luottamushenkilö - 30.08.2017 klo 14.35

Pääluottamusmies antaa äänen niillekin, jotka eivät uskalla puhua

Vapaa-ajallaan Anna Päkki lenkkeilee japanilaisten pystykorviensa kanssa. Kitsune-koiran nimi tarkoittaa kettua. Kuva Heli Sorjonen

Plantagenin tuore pääluottamusmies Anna Päkki aikoo herätellä työkavereissa intohimoa luottamushommiin.

Helsinkiläinen Anna Päkki lähti ehdolle pääluottamusmieheksi, koska ei halunnut, että edellisen jäätyä vanhempainvapaalle, työntekijät olisivat jääneet ilman luottista.

”Meillä ei ollut aiemmin luottamusmiestä eikä työsuojeluvaltuutettua, mutta vuoden 2013 yt-neuvottelut saivat ihmiset kiinnostumaan asioista ja liittymään liittoon.”

Tämän vuoden toukokuussa pääluottamusmieheksi valittu Päkki vie rohkeasti aloitteita eteenpäin. Tapaamisissa yrityksen johdon kanssa on esillä ollut muun muassa työntekijöiden jaksaminen.

”Kaikilla pitää olla yhtäläinen mahdollisuus kertoa asioistaan, ja jos joku ei uskalla tuoda asioita esiin – olivatpa ne kielteisiä tai myönteisiä – minä toivon olevani hänen äänitorvensa,” Päkki linjaa.

”Välillä kuulee, että jotkut työnantajat suhtautuvat luottamushenkilöihin jopa vihamielisesti. Plantagenissa asenne on, että teemme yhteistyötä. Kun henkilökunta voi paremmin, yrityksen tuloskin on parempi.”

Päkki tekee tiivistä yhteistyötä työpaikkansa työsuojeluvaltuutetun kanssa.

”Hän on minulle tuki ja turva. Soittelemme viikoittain tai lähetämme tekstiviestejä ja whatsappeja.”

Plantagenin luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu käyvät tapaamassa työntekijät jokaisessa 14 myymälässä kerran vuodessa.

”Meillä kummallakaan ei ole varaluottista, joten yritän kovasti vierailukierroksella herätellä työkavereiden kiinnostusta ja intohimoa luottamustoimiin”, Päkki suunnittelee.

Hän kävi PAMin luottamusmiesten peruskurssin alkutalvesta 2016 ollessaan varaluottamusmiehenä. Nyt elokuun lopulla hän on suunnannut viideksi päiväksi luottamusmiesten jatkokurssille. Toiset viisi päivää pidetään lokakuussa.

”Ensimmäisellä viikolla on aika paljon lakipuolta, ja olen odottanut sitä todella innoissani.”

Päkin mielestä luottamusmiehenä tietämys työelämästä kasvaa huimasti. Luottamustoimen antina on myös verkostoituminen: kursseilla hän on tutustunut uusiin ihmisiin eri puolilta maata.

”Meillä on Messengerissä oma keskustelu- ja viestiryhmä, jossa vaihdamme kuulumisia.”

Plantageniin Päkki tuli peruskoulupohjalta ensin vuokratyöfirman kautta vuonna 2011. Sen jälkeen hän oli ensin tarvittaessa töihin kutsuttavana sekä määräaikaisena, kunnes vuonna 2014 sai vakituisen paikan.

”Jossakin vaiheessa aion hankkia lisää kaupan alan koulutusta, mutta vielä ei ole sen aika. Luottamusmieskauteni kestää vuoden 2019 loppuun, ja haluan keskittyä nyt siihen.”

Päkki on ylipäätään kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista.

”PAMista sain tietoa netistä. Kukaan ei minua liittoon puhuttanut, vaan päätin liittyä siihen ihan itse.”

Plantagenissa Päkki hoitaa kasveja, vastaanottaa tavaraa, hinnoittelee tuotteita ja on myyjänä ja kassalla. Niin asiakkailta kuin työkavereiltakin hän on saanut ilahduttavaa palautetta hyvistä asiakaspalvelutaidoista.

”Tietenkin on joskus päiviä, jolloin työ ei voisi vähempää kiinnostaa. Mutta heti työvaatteet puettuani hengittelen syvään peilin edessä ja sanon itselleni: Nyt, Anna, se asiakaspalvelija esiin!” Päkki kuvailee. 

”Perustervehtimisen jälkeen on asiakkaasta osattava aistia, mitkä ovat hänen tarpeensa, millaista apua hän kaipaa. Jos en osaa heti vastata asiakkaan kysymykseen, sanon: ’Odota hetki, selvitän.’ Samaa periaatetta toteutan luottamusmiesasioissa.”

Lue Anna Päkin tämän syksyn ajatuksista: Luottamusta ja sielunsyöjiä.

Luottamusmiesten jatkokurssin jälkeen kerromme myös, mitä antia, tietoa ja oivalluksia kurssi Annalle antaa.

Löydät PAMin kurssikalenterin täältä.

Marraskuun PAM.FI -lehdessä (ilmestyy 22.11.) koulutusliite, jossa ovat ensi vuoden 2018 kurssit.

Teksti: Riitta Ryynänen

Uusinta uutta