15.11.2013 klo 13.50

PAM: Alkoholilain uudistuksessa on kuunneltava myös työntekijöitä

Alkoholilain kokonaisuudistuksen vaikutukset työllisyyteen ja työturvallisuuteen tulee arvioida huolella ennen lopullisia päätöksiä, PAMin edustajisto vaatii. Esimerkiksi jatkoaikalupien kategorinen kieltäminen tarkoittaisi tuhansille työntekijöille vähemmän töitä ja osalle täystyöttömyyttä.

Kukaan ei kiistä alkoholin terveydellisiä haittavaikutuksia, mutta miksi esitettyjen rajoitusten haittavaikutuksia työllisyydelle ei tunnusteta? Esimerkiksi jatkoaikalupien kategorinen kieltäminen tarkoittaisi tuhansille työntekijöille vähemmän töitä ja osalle täystyöttömyyttä. Sama tilanne on edessä monella pienemmän toimipisteen myyjällä, mikäli kauppojen ja kioskien alkoholin vähittäismyyntiaikoja supistetaan radikaalisti esimerkiksi perjantai- ja lauantai-illoista.

Alkoholin matkustajatuonnin jatkuva kasvu näkyy jo nyt anniskeluravintoloissa työtuntien vähentymisenä ja asiakkaaksi pyrkivien päihtymistilassa. Riittämättömät valvontamahdollisuudet antavat pelitilaa harmaan talouden toimijoille. Ammattimainen lavatuonti on saatava aisoihin useiden eri viranomaisten yhteistyöllä, ja tulliviranomaisten resursointi on siinä avainasemassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö tuntuu sulkeneen korvansa tarjoilijoilta, kokeilta, hiihtokeskustyöntekijöiltä, myyjiltä ja monilta muilta, joiden työpaikka on vaarassa lukuisten uusien rajoitusten johdosta. PAMin edustajisto toivoo, että työllisyys- ja työturvallisuusvaikutusarvioita käydään vielä huolella läpi ennen lopullisia päätöksiä ja haetaan jopa ihan uusia ratkaisuja, joilla päästään paremmin käsiksi alkoholin suurkulutuksen syihin ja saadaan haittoja vähennettyä.

Teksti: Annemari Anttila

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle