09.09.2015 klo 09.00

PAM kannattaa perustulokokeilua

Palvelualojen ammattiliitto PAMin näkemyksen mukaan perustulossa on paljon potentiaalia. Siihen liittyy kuitenkin useita avoimia kysymyksiä – esimerkiksi osa-aikaisissa ja pienituloisissa töissä kannustinvaikutukset voisivat jäädä heikoiksi, arvioi PAMin ekonomisti Aino Kalmbach.

Ammattiyhdistysliikkeellä on aina ollut iso rooli sosiaaliturvan kehittämisessä Suomessa. Tämän vuoksi PAM toivoo faktapohjaisen perustulokeskustelun lisääntyvän sekä kannattaa perustulokokeilun järjestämistä perustulon vaikutusten selvittämiseksi.

PAMin ekonomisti Aino Kalmbach pitää ajatusta perustulon taustalla hyvänä. Perustulon avulla voitaisiin vastata uudenlaisen työelämään haasteisiin. Lisäksi se olisi tapa jakaa hyvinvointia läpinäkyvällä ja tasaisemmalla tavalla yhteiskunnassa.

- Perustulo kannustaisi ottamaan töitä vastaan, sillä sen saisivat kaikki automaattisesti, eikä sitä menettäisi töihin menon seurauksena. Sen toimeenpanossa on kuitenkin monia haasteita.

Perustulon käyttöönotto edellyttäisi Kalmbachin mukaan kustannussyistä huomattavaa veroasteen nousua. Veroasteen nousu taas vähentäisi töistä käteen jäävää palkkaa, mikä tekisi työnteosta aiempaa vähemmän kannattavaa, kun erotus sosiaalietuuksien ja palkan välillä pienenisi. Tämä saattaisi kumota perustulon kannustinvaikutuksen erityisesti osa-aikaisissa ja pienituloisissa töissä, Kalmbach pohtii.

- Lisäksi perustulon rinnalla säilytettäisiin useita sosiaalitukia, kuten asumistuki ja työttömyyspäivärahat perustulon ylittävältä osuudelta. Näiden tukien määrä vähenisi tulotason noustessa kuten aikaisemminkin. Kannustinloukut eivät siis välttämättä poistuisi, vaan saattaisivat vain siirtyä, Kalmbach huomauttaa.

PAMin puheenjohtaja Ann Selinin mukaan ihmisten tulisi ensisijaisesti pystyä tulemaan toimeen omalla työllään. Nykyään yhä useampi kuitenkin päätyy pysyvästi työelämän ulkopuolelle.

- Perustulo voisi helpottaa näiden ihmisten elämää vapauttamalla heidät tukiviidakosta, jolloin viranomaisten resurssit voisi suunnata tuloksellisemmin, Selin sanoo.

PAMin työttömyyskassan etuudensaajista yhä useammalla on myös ansiotuloja, mikä voi johtua työttömien mahdollisuudesta tienata 300 euroa ilman pelkoa päivärahan pienentymisestä. Lisäksi soviteltu päiväraha helpottaa töiden vastaanottamista työttömyysjakson aikana, kun työttömyyspäiviltä saa päivärahaa, vaikka toimisikin osa-aikaisessa työsuhteessa.

- Suurin avoimista kysymyksistä on se, kenen asemaa perustulolla halutaan helpottaa, ja miten se saavutetaan. Perustulokokeilun myötä näihin kysymyksiin tulisi löytää vastaus, Selin päättää.

Lisätietoa:

PAMin perustulomuistio (pdf)

Diat 9.9. pdf-versiona (Aino Kalmbach)

Lähetys Youtubessa

 

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle