16.05.2014 klo 10.00

Pam-lehti 6/2014: Ulkoistus kismittää Turussa

Aiemmin omaa kerroshoitotyötään kehunut Turun osuuskauppa ulkoisti hiljattain hotelliensa huonesiivouksen N-Cleanille. Työntekijöitä huolettaa työehtosopimuksen vaihto ja vanhan talon työntekijäetujen menetys, uusimmassa Pam-lehdessä kerrotaan.

"Shokki." Näin kuvasi eräs kerroshoitaja työntekijöiden tuntoja infotilaisuudesta 22. huhtikuuta. Siellä puhuttiin Hamburger Börsin, Seurahuoneen ja Radisson Blu Marina Palacen kerroshoitotyön ulkoistamisesta siivousliikkeelle. Se oli kolmen hotellin työntekijöille pettymys siksi, että oman kerroshoitotyön piti olla se näiden hotellien oma juttu, se, mistä voitiin yhdessä olla ylpeitä.

Vain 8 kuukautta aiemmin TOK:n hotelliryhmänjohtaja Tuija Suominen-Åkerlund oli kehunut Pam-lehden laajassa reportaasissa, että oma kerroshoito on kannattavuuden ja etenkin palvelun kannalta paras tapa. TOK:n toimialajohtaja Mikko Eskelinen sanoo nyt, että molemmat tavat tuottaa huonesiivous ovat yhä edelleen hyviä, mutta ulkoistamalla kerroshoidon TOK halusi keskittyä ydinliiketoimintaansa.

Huhtikuun infon jälkeen kerroshoitajat siirtyivät viikossa turkulaisen, lähes 60 hotellissa toimivan siivousliikkeen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Työasu säilyi samana.

"Palkat luvattiin säilyttää, mutta meitä työntekijöitä huoletti myös TOK:n henkilöstöetujen menetys", kertoo kerroshoitaja, joka ei halua nimeään eikä kuvaansa julkisuuteen. He menettivät alennukset alueosuuskaupan myymälöissä.

Kerroshoitotyön ulkoistus hotellista siivousliikkeelle huolettaa kerroshoitajia yleisesti ainakin kahdesta syystä. Työtahdin uskotaan olevan siivousliikkeissä kireämpi. Toisekseen kysymyksiä herättää työehtosopimuksen vaihtuminen, mikä tapahtuu usein siirtymäajan jälkeen. Hotellien kerroshoitajiin noudatetaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työehtosopimusta, siivousliikkeitten palveluksessa oleviin kiinteistöpalvelualan sopimusta. Molemmat ovat PAMin solmimia.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 6/2014, joka on nyt luettavissa myös näköislehtenä.

Näköislehdessä lisäksi muun muassa:

Talvella töissä hiihtokeskuksessa, kesällä golfkentillä

Työttömyystilanne vaikeutuu palvelualoilla

Savosta Balille vaihtoon

Päivitys klo 11.15: korjattu näköislehden linkkiosoitteet lopusta

 

 

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle