14.08.2015 klo 09.48

Pam-lehti 9/2015: Näpistelijä voi taas päätyä selliin

Kaupan töissä pitää aina olla valppaana, tietää Suvi Oksanen, joka on nyt kesätöissä Alepassa Helsingissä. Kuva: Lassi Kaaria

Maksamattomat sakot voivat jatkossa viedä näpistelijän vankilaan. Helsinkiläisessä Alepassa lakimuutos toivotetaan tervetulleeksi, kertoo tuore Pam-lehti.

Myymäläpäällikkö Johannes Linnavirta pitää hyvänä lakimuutosta, jolla yritetään suitsia pikkurikollisuutta. Kaikkea se ei tietysti ratkaise.

– Uskon, että osaa tekijöistä vankeusrangaistuksen uhka hillitsee ja osalle sillä ei ole mitään väliä.

Helsingin Porvoonkadulla sijaitsevan myymälän henkilökunta on suorittanut osuuskauppa HOK-Elannon turvapassikoulutuksen. Silti toistuvat häiriötilanteet aiheuttavat turvattomuutta.

– Meillä käy päivittäin vartija, Linnavirta kertoo. Kesäviikonloppuisin vartija on paikalla kaiken aikaa. Silloin alueella riittää vilskettä, kun läheisessä Alppipuistossa pidetään ilmaiskonsertteja ja muita tapahtumia.

Porvoonkadulla on nähty ihmisiä, jotka kantavat kaljaa kassan ohi ja sanovat: Ette te mulle mitään voi. Samansisältöisiä viestejä on tullut kaupan väeltä yleisemminkin. Nyt tehtyyn lakimuutokseen onkin vaikuttanut voimakas kansalaismielipide: on pidetty yleisen oikeustajun vastaisena sitä, että sakkonsa maksamatta jättävät voivat käytännössä jäädä vaille rangaistusta.

Edellinen eduskunta hyväksyi muuntorangaistusta koskevan rikoslain muutoksen viimeisinä töinään maaliskuussa. Kyse on poliisin kirjoittamista sakoista, kun nyt vain tuomarin nuijimat sakot voidaan muuttaa vankeudeksi. Esimerkiksi moninkertainen näpistelijä voi lain voimaantulon jälkeen joutua vankeuteen, jos sakkojen periminen häneltä ei onnistu. Muuntopäätöksen tekee käräjäoikeus. Lakimuutoksen voimaantulo odottaa oikeusministeriön tietojärjestelmän uudistamista.

Lakimuutoksen puolesta on puhunut esimerkiksi Kaupan liitto, joka perustelee kantaansa turvallisuudella. Sitä ovat vastustaneet muun muassa poliisi, tuomioistuinlaitos ja Rikosseuraamuslaitos. Yhä useamman taparikollisen passittaminen vankeuteen lisää vastustajien mielestä vain kustannuksia ja rasittaa oikeuslaitosta, muttei vähennä rikollisuutta.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 9/2015, joka ilmestyi 14.8.

Näköislehdessä myös:

Tehtaan varjossa ja taiteen valossa museokaupunki Mänttä-Vilppulassa

Kuka lukee Pam-lehteä? Ja mitä mieltä te lukijat lehdestä olette?

Turkulaissiskoksilla on vahva side toisiinsa – ja amerikanrautoihin

Teksti: Tiina Ritala

Uusinta uutta