20.11.2015 klo 15.18

PAM: Luottamushenkilöt sairastuvat työnantajan neuvotteluhaluttomuuden takia

Osuuskauppa KPO rajoittaa kaupan alan pääluottamusmiehen sekä alueellisten luottamusmiesten vapautusajalla tehtäviä luottamusmiesasioita. Tällaista toimintaa tapaa enää harvoin 2010-luvulla, sanoo PAMin Pohjanmaan aluepäällikkö Marja Salmivuori.

Luottamusmiehet eivät saa käydä aluetoimistossa vapautusajallaan eivätkä tehdä jäsenhankintaa kuin muun luottamustehtävän hoitamisen ohessa. Lisäksi työnantaja haluaa rajata paikallisiin PAMin järjestämiin koulutuksiin osallistumista. Ennen sopimista luottamusmiehellä on kuitenkin oltava tiedossaan koulutuksen sisältö, jonka tulee Osuuskauppa KPO:n mukaan olla työehtosopimusmääräyksiin liittyvää asiaa tai muita luottamusmiehen tehtäviin kuuluvia koulutusaiheita.

- Rajoitukset ovat ristiriidassa kaupan työehtosopimuksen luottamusmiessopimuksen kanssa. Ne kertovat siitä, että työnantaja ei halua luottaa luottamusmieheen, Salmivuori toteaa.

Salmivuoren mukaan työnantaja on toiminut epäasiallisesti keväästä 2013 eli luottamushenkilövalintojen alusta asti. Luottamusmiestä on esimerkiksi vaadittu työskentelemään vapautusajallaan myymälässä. Hän ei ole myöskään saanut omaa työskentelytilaa, vaan joutuu työskentelemään kahvihuoneessa, mikä asettaa haasteita luottamustehtävien hoitamisessa. Lisäksi sekin on vastoin kaupan alan työehtosopimuksen luottamusmiessopimusta.

Pääluottamusmies ei saisi tehdä vuosittaista työpaikkakierrosta yhdessä alueluottamusmiehen kanssa. Työnantaja on aiemmin yrittänyt kieltää pääluottamusmiestä kiertämästä yksikköjä kerran vuodessa. Lisäksi KPO pyrkii rajoittamaan toimipaikkakäyntejä niin, ettei missään käytäisi enempää kuin kerran vuodessa, vaikka siellä olisi työsuhdeasioiden takia syytä tehdä useampia käyntejä. KPO:n mukaan jokaisesta käynnistä toimipaikassa pitäisi sopia ensin työnantajan kanssa.

- Tämä vaarantaa työntekijöiden asioiden luottamuksellisen hoitamisen, eikä ole omiaan lisäämään yhteistoimintaa.
Lisäksi koko luottamusmiessopimuskauden aikana työnantaja on uhkaillut irtisanovansa luottamusmiessopimuksen tai muuttavansa luottamusmiesorganisaation.

- Yhteistyötä työnantajan kanssa on mahdoton tehdä, kun mistään asiasta ei voi sopia, vaikka kyse olisi selkeästä palkkasaatavasta, Salmivuori kuvaa.
Työsuojeluorganisaatiota ollaan tällä hetkellä muokkaamassa PAMin näkemyksen mukaan vastoin kaupan työehtosopimuksen yhteistoimintasopimusta.

- Luottamusmiehet ovat yrittäneet neuvotella työnantajan kanssa, mutta työnantaja ei halua sopia ja tekee omia päätöksiä työsuojeluorganisaatiosta, mikä supistaa yhteistoimintaa. Luottamusmiehet ovat väsyneitä, ja osa on joutunut turvautumaan jopa unilääkkeisiin, jotta on saanut yönsä nukuttua työnantajan toimien johdosta.

- Tällaista toimintaa tapaa enää harvoin 2010-luvulla. Nykyään työelämässä pitäisi edetä yhteistoiminnassa ja pyrkiä edistämään sitä. On surullista, ettei työnantaja näe luottamusmiehiä yrityksen kehittäjinä vaan vihollisina, joiden toimintaa pitää kaikin tavoin estää, Salmivuori toteaa.

 

Uusinta uutta