Työmarkkinat - 12.04.2021 klo 14.31

PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne Kalevassa: ”Palveluilla nousukauteen”

Risto Kalliorinne on PAMin järjestöjohtaja ja SAK:n hallituksen jäsen. Kuva: Jaakko Lukumaa

Jatkossa on satsattava palvelualojen vetovoimaan, jotta työvoimapula ei tukahduta tulevia kasvunäkymiä, kirjoittaa Risto Kalliorinne kolumnissaan.

Pääsiäismaanantaina USA:ssa Wall Streetin pörssin keskeiset indeksiluvut päätyivät kaikkien aikojen ennätykseen. Merkillepantavaa uutisessa oli Kalliorinteen mukaan se, että palvelualojen hyvät näkymät kirittävät Yhdysvaltain taloutta perinteisten teollisuus- ja teknologiayritysten ohella. Presidentti Bidenin tuore elvytyspaketti on luonut uskoa talouden nousuun ja työllisyyden paranemiseen. Palvelut elpyvät nopeasti, kun rajoitukset höllentyvät.

Kalliorinne muistuttaa kolumnissaan, että Suomessakin palvelualan yritykset ja työntekijät ovat kärsineet koronasta pahasti. Toisaalta kansalaisille on kertynyt myös korona-aikana miljardien edestä säästöjä, joiden ennustetaan suuntautuvan reippaasti palvelualoille rajoitustoimien päättyessä.

Mutta mistä saadaan osaavat ja motivoituneet työntekijät palvelualojen kasvua tekemään, Kalliorinne kysyy.

Henkilöstöpalveluyritys Baronan tuoreen kyselyn mukaan matkailu- ja ravintola-alan työntekijöistä lähes puolet kertoo harkitsevansa alanvaihtoa. Matkailu- ja ravintola-ala on myös vähiten suosittu mahdollinen alanvaihdon kohde.

Alan vetovoiman hiipuminen näkyy Kalliorinteen mukaan myös ammattikoulutukseen hakijoiden määrässä. Esimerkiksi hän mainitsee Oulun seudun ammattiopiston, jonka kokkikoulutukseen on hakenut aiempiin vuosiin verrattuna huomattavasti vähemmän uusia opiskelijoita.

Hän muistuttaa, että laadukkaita palveluja on vaikea tuottaa, mikäli entiset osaajat jättävät palvelualat eikä uusia opiskelijoita alalle enää saada.

”Tulevaisuudessa kasvusta ja tuloksesta on satsattava alan vetovoimaan. Työehtojen parantaminen, työolosuhteiden kehittäminen ja tulevaisuudenuskon palauttaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta työvoimapula ei tukahduta tulevia kasvunäkymiä”, Kalliorinne kirjoittaa.

Teksti on julkaistu kokonaisuudessaan Kalevassa 9.4.2021. (vain tilaajille) 

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme