08.11.2019 klo 13.50

PAMin suhdannebarometri: Kaupan kasvu näkyy työpaikoilla, mutta ei työntekijöiden kukkarossa

Kaupan alan työntekijät kertovat alan laaja-alaisesta kasvusta Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometrissa. Matkailu- ja ravintola-alalla alkuvuoden vahva talouskehitys vaikuttaa hyytyvän matkailijoiden määrän kasvusta huolimatta.


Kaupan alalla työskentelevistä peräti 44,7 prosenttia kertoo työantajayrityksen myynnin kasvaneen viime vuoden vastaavasta ajankohdasta ja vain 18,8 prosenttia arvioi sen vähentyneen.

”Kaupan alan yritysten todella myönteiset tulosuutiset kolmannelta neljännekseltä eivät ehtineet vaikuttaa vastaajien arvioihin, joten positiivinen kehitys on havaittu myös työpaikoilla eikä vain lehtien palstoilta”, kertoo PAMin ekonomisti Olli Toivanen.

On huomion arvoista, että edellisessä suhdannebarometrissa nähty kaupan alan työntekijöiden oman taloustilanteen lievä kohentuminen vaikuttaa kuitenkin pysähtyneen, ja vain 8,9 prosenttia vastaajista kertoo oman taloutensa olevan nyt paremmassa tilanteessa kuin kolme kuukautta sitten.

” Vähittäiskauppa jatkanee ensi vuonna kasvuaan käsi kädessä kuluttajien käytettävissä olevien tulojen kanssa. Olisi hienoa, jos tämä näkyisi myös alan työntekijöiden kukkarossa”, Toivanen toteaa.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten talouskehitys hiipuu

Matkailu- ja ravintola-alalla myynnin kasvun kerrotaan jatkuneen yhtä lailla laajana vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

”Ravintolapuoli on kantanut toimialan kasvua kovimman matkailubuumin hiivuttua. Nyt matkailu vaikuttaa kuitenkin taas kirivän, ja matkailijoiden määrällä mitattuna kuluvan vuoden kolmas neljännes oli itse asiassa erinomainen”, Toivanen huomauttaa.

Vain 16,4 prosenttia alan vastaajista kertoo kuitenkaan työnantajana toimivan yrityksen taloustilanteen olevan parempi kuin kolme kuukautta sitten, kun vielä vuoden ensimmäisessä kyselyssä vastaava osuus oli 28,0 prosenttia.

”Tärkeintä olisi nyt pitää huolta, että matkailuala saa tarvitsemansa lisäpanostukset, jotta viime vuosien hyvä kehitys saa jatkoa. Valitettavasti budjettiriihessäkin luvatut rahat osoittautuivat kokonaistason heikennykseksi vanhan toimintaohjelman päättyessä”, Toivanen vetoaa.

Pamilaiset kokevat työllisyystilanteensa vahvana

Työmarkkinatilanne koetaan palvelualoilla edelleen hyvänä, ja vain alle puolet (49,7 %) kyselyn kaikista vastaajista kertoo kokevansa lainkaan työttömyyden uhkaa. Näkemykset riippuvat kuitenkin merkittävästi vastaajan tämänhetkisen työsuhteen laadusta.

Vakituisina kokoaikaisina työskentelevistä 58,9 prosenttia ja vakituisista osa-aikaisista 48,1 prosenttia kertovat, etteivät he koe työttömyyden uhkaa. Sen sijaan määräaikaisista kokoaikaisista 21,9 ja määräaikaisista osa-aikaisista vain 12,9 prosenttia vastasivat tällä tavoin.

Tiedot perustuvat PAMin tekemään kyselyyn, joka toteutettiin 7.10.−21.10.2019. Kyselyyn vastasi 954 PAMin jäsentä. PAM julkaisee suhdannebarometrin vuosineljänneksittäin.

Tietoa aiemmista barometreista täältä.

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Huom! Puhelinpalvelut ajalla 26.9.–28.10.
ma, ke ja pe klo 10–14. 

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme