Työelämä - 16.11.2021 klo 12.28

PAMin valtuuston puheenjohtaja Sirpa Laakso vaatii ratkaisuja palvelualojen työvoimapulaan

Sirpa Laakso käsitteli PAMin valtuuston avauspuheenvuorossaan työvoimapulaa ja näkymiä työehtosopimusneuvotteluihin. Kuva: Auli Kivenmaa.

PAMin valtuuston puheenjohtaja Sirpa Laakso nosti avauspuheessaan esiin palvelualoja vaivaavan akuutin työvoimapulan. Valtuusto aloitti tiistaina kaksipäiväisen kokouksensa Helsingissä.

Koronakriisin myötä palvelualoilla kärsitään tällä hetkellä akuutista työvoimapulasta. PAMin valtuuston puheenjohtaja Sirpa Laakso vaati puheessaan työnantajalta ratkaisuja tilanteeseen. Hän korosti ennen kaikkea työntekijöiden jaksamisesta ja riittävästä toimeentulosta huolehtimista.

”Millainen on hyvä työnantaja? Sellainen, joka pitää tärkeänä työntekijöiden hyvinvoinnista, jaksamisesta ja riittävästä toimeentulosta huolehtimista. Unohtaa ei sovi myöskään työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen helpottamista sekä aitoa työntekijöiden toiveiden kuuntelemista”, Laakso totesi.

Laakson mukaan työvoimapula on näkynyt kuluvan vuoden aikana erityisesti matkailu- ja ravitsemusalalla sekä asiakkaiden palvelukokemuksissa. Laakso peräänkuuluttaa, että asiakkaatkin ymmärtäisivät työvoimapulan välittömät vaikutukset myös heidän arkeensa asiakkaina.

”Palvelualojen ammattilaiset arvostavat omaa työtään. Minä toivon, että kaikki palveluiden käyttäjätkin arvostaisivat heidän työtään”, Laakso muistutti viitaten työntekijöiden saamaan palautteeseen. Työvoimapulasta ei tule syyttää työntekijöitä, jotka ovat tilanteeseen syyttömiä.

Ammattiyhdistysliikettä tarvitaan tulevaisuudessakin


Puheensa lopuksi Laakso käsitteli näkymiä tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin.

”Työehtosopimusneuvottelut ovat alkaneet. Näyttää siltä, ettei neuvotteluista tule helppoja tälläkään kertaa. Luottamusmiehet ja PAMin aktiivit ovat tehneet tiiviisti töitä työpaikoilla ja keränneet työntekijöiden ajatuksia neuvottelutavoitteista. Tätä työtä on tehty kyselyn avulla”, Laakso kertoi.

Laakson muistutti, että ammattiliitot ovat tulevaisuudessakin tärkeitä. Ne neuvottelevat työntekijöille työehtosopimukset, joiden yleissitovuus on kaikkien työntekijöiden etu. Ammattiyhdistysliikkeen tulee siksi olla vahva, vaikka painetta tulisikin ammattiyhdistysliikkeen ulkopuolelta.

Teksti: Eemeli Peltonen

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme