16.06.2015 klo 17.20

”Pieni kesäsade tai ukkonenkaan ei poista palkanmaksuvelvollisuutta”

Isabella Pfäffillä on työvuoroja säästä riippumatta. Kuva: Marja Ikkala

Kun on kylmää tai satelee, ehdotellaan nuorelle kesätyöntekijälle työtuntien sijasta palkatonta kotona oloa. – Yksipuolisesti ei työvuorolistoja saa muuttaa, muistuttaa Kesäduunari-infosta neuvoja Rina Knape.

Kesätyöntekijä Isabella Pfäffli on tyytyväinen jäätelökioskinmyyjä. Puuskittainen tuuli piinaa jäätelökansaa Helsingin Hakaniemessä, mutta hän on töissä Valion jäätelökojulla lämmin huppari päällään.

– Tässä kioskissa meillä on töitä, satoi tai paistoi, Pfäffli sanoo.

Kaikilla kesätyöntekijöillä asiat eivät ole yhtä hyvin. SAK:n, Akavan ja STTK:n Kesäduunari-infossa yksi tämän kesän toistuvista kysymyksistä on ollut, miten suhtautua, kun työnantaja haluaa perua sovittuja työvuoroja huonon sään vuoksi. Tällaisia kysymyksiä tulee etenkin kesäkahviloista, torikojuista ja jäätelökioskeista. Puhelinneuvontaa antava oikeustieteen maisteri Rina Knape neuvoo nuoria pitämään puolensa.

Työvuoroluettelo eli työvuorolista pitää saattaa kirjallisesti työntekijöiden tietoon viikkoa ennen siinä tarkoitetun ajanjakson alkua ja sen jälkeen työnantaja ei saa yksipuolisesti muuttaa työvuoroja, paitsi töiden järjestelyihin liittyvästä painavasta syystä. Joissain työehtosopimuksissa painavaksi syyksi katsotaan esimerkiksi sairauspoissaoloista johtuvat muutokset.

– Muutoksista voidaan työntekijän suostumuksesta sopia, mutta yksipuolisesti niistä ei saa päättää, Knape sanoo.

Nuoria ei pitäisi pallotella ihan miten sattuu.

– Pahimmissa tapauksissa vuoroja perutaan muutamia tunteja ennen niiden alkua. Tällöin nuori ei ole voinut tehdä mitään suunnitelmia etukäteen, koska on ollut valmis menemään töihin, jota ei sitten lopulta olekaan, Knape sanoo.

Työoikeuteen erikoistunut Knape huomauttaa, että työtuntien perumisen kannalta ei ole väliä, onko nuorella nollatuntisopimus vai tietty tuntimäärä työsopimuksessa.

– Nollasopimuksesta voi seurata se, että työvuoroluettelossa ei ole yhtään vuoroa, mutta sitten kun ne vuorot on annettu, niin siitä seuraa palkanmaksuvelvollisuus, eikä vuoroja saa yksipuolisesti perua, Knape sanoo.

Työntekijän oikeus palkkaansa työnteon estyessä on niin vahva, että esimerkiksi tulipalon tai muun poikkeuksellisen luonnontapahtuman estäessä työn tekemisen, on työnantajan maksettava palkka 14 päivän ajalta.

– Jos ei edes tulipalo poista palkanmaksuvelvollisuutta, niin ei pieni kesäsade tai ukkonenkaan sitä voi tehdä, Knape sanoo.

PAMin sopimusasiantuntija Seija Rouhiaisen mukaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-alan palveluita koskevassa työehtosopimuksessa ei työvuoroja voi muuttaa edes mainitulla perustellulla syyllä, vaan aina vaaditaan työntekijän suostumus.

– Vaikka työnantaja laittaisi terassin kiinni, se ei oikeuta työvuoron peruuttamiseen, Rouhiainen sanoo.

Jäätelömyyjä Pfäfflin työnantaja Niklas Merkell sanoo, että näin viileä kesä merkitsee jäätelökaupalle sinnittelyä, mutta liiketoimintaan kuuluu tietyt aukioloajat.

– Eivät muutkaan yritykset ole sateella kiinni, Merkell sanoo.

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle

PAMin palvelut kesällä
Puhelinpalveluissa on poikkeuksia kesällä 5.–30.7.
Puhelinpalvelut ma–ti ja to–pe klo 10 –14 . Keskiviikkoisin suljettu.

PAMin aluetoimistot ovat suljettuina 5.–30.7. lukuun ottamatta Helsinki-Uudenmaan aluetoimistoa, joka on auki normaalisti koko kesän.