31.01.2014 klo 13.08

Pitserian työntekijä voitti hovissa

(Pam-lehti/mara) Pitseriayrittäjä joutuu maksamaan työntekijälle 23 000 euron korvaukset maksamattomista palkoista ja lisistä.

(Pam-lehti/mara)  Vaasan hovioikeus tuomitsi entisen pitseriayrittäjän maksamaan ravintolatyöntekijälle 23 000 euron palkkasaatavat. 

Ravintolavastaava oli ollut syksyllä 2010 töissä Länsi-Suomessa sijaitsevassa pitseriassa ja palkat olivat tuolloin jääneet saamatta. Hovioikeus päätyi tammikuun puolessavälissä käräjäoikeuden kannalle ja tuomitsi yrittäjän tuntuviin korvauksiin noin kahden kuukauden pituisesta työstä. Maksettavaa kertyi palkasta ja ylityö-, ilta-, yö- ja sunnuntailisistä sekä muun muassa lomakorvauksesta. Yrittäjä joutuu maksamaan liitolle oikeudenkäyntikulut kummastakin oikeusasteesta.

Pääosassa oikeuskäsittelyssä oli se, missä kuukaudessa työntekijä oli aloittanut työskentelyn ja milloin lopettanut. Toisekseen selviteltiin hänen tekemiensä työtuntien määrät ja ajoittuminen vuorokaudessa ja viikossa. Työnantaja ei kiistänyt palkan perusteita vaan itse työsuhteen olemassaolon, mitä on ennenkin tapahtunut palkkakiistoissa.

Todistajat kertoivat, milloin olivat saaneet palvelua työntekijältä ja milloin nähneet hänen autonsa ravintolan edessä. Lopputulokseksi tuli, että hän oli aloittanut pitseriassa jo syyskuussa eikä vasta marraskuussa, kuten työnantaja väitti. Työvuorojen määrittelyssä työntekijän omat kalenterimerkinnöt olivat ratkaisevia, kun työnantaja oli laiminlyönyt lain edellyttämän työaikakirjanpidon. Sivujuonteena käsiteltiin sitäkin, oliko työntekijälle maksettu jotain pimeänä, mutta se jäi toteennäyttämättä.

Hovin päätöksessä todetaan, että työnantajalla pitää olla kirjanpito jokaisen työntekijänsä työajoista ja maksetuista palkoista lisineen.

Korvausta voi pitää korkeana kahden kuukauden pituiseen työhön nähden. PAMin Pohjanmaan aluepäällikön Marja Salmivuoren mukaan syy on se, että työntekijä oli ollut töissä jatkuvasti ja lepopäiväsääntöjä oli rikottu. Hän muistuttaa työntekijöitä merkitsemään työaikansa ylös.

”Niiden perusteella voidaan hakea maksamattomia saatavia, varsinkin jos työnantaja laiminlyö oman työaikakirjanpitonsa”, Salmivuori sanoo.

Tuomion valitusaika on vielä kesken.


Marja Ikkala

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle