Työelämä - 04.02.2021 klo 13.37

Pohjoismaiden ruokalähetit reilujen työehtojen piiriin hitaasti, mutta varmasti

Kuva: Anna Autio

Tanskalainen ammattiliitto on tehnyt ruokalähettejä koskevan työehtosopimuksen. Ruotsalaisen Foodoran ruokaläheteille on myös tiedossa työehtosopimus.

Tanskalainen ammattiliitto 3F Transport solmi tammikuun lopussa ruoanjakelupalveluita koskevan kansallisen työehtosopimuksen. Neuvottelukumppanina oli kauppakamari. Tanskalainen ruokajätti Just-Eat, jonka palveluksessa on 600 lähettiä, allekirjoitti sopimuksen ensimmäisenä.

Fagbladetissa sopimusta kuvataan uraauurtavaksi Tanskan standardien mukaan. Myöhemmin tänä vuonna voimaan tuleva sopimus parantaa merkittävästi ruokalähettien työehtoja asettamatta kuluttajille lisäkustannuksia.

Sopimus varmistaa muun muassa palkan, äitiyspalkan, lomarahan ja sairauspäivärahan kuriireille, jotka toimittavat pizzaa, hampurilaisia ja muita noutoruokia  kuluttajille. Edellytyksenä on,  että heidän työnantajansa on allekirjoittanut työehtosopimuksen.

Sopimuksesta neuvottelu kesti kaksi vuotta.  Tulos oli kaiken vaivan arvoinen,  Just-Eat-yhtiön toimitusjohtaja Carsten Boldt arvioi. Hän ennustaa Fagbladetissa, että jatkossa ruokalähettien rekrytointi on helpompaa, ja lähetit myös viihtyvät alalla pitempään.

Tanskan kauppakamarin varapääjohtajan Morten Schønning Madsenin mukaan sopimus takaa kilpailukykyiset palkat ja työehdot.

"Siksi toivomme, että muut yritykset allekirjoittavat sopimuksen. Sopimus on valtakunnallinen ja sitä voivat käyttää kaikki ruokaa tarjoavat yritykset ”, hän sanoo Fagbladetissa.

Ammattiliitto 3F:n neuvottelusihteerin Kim René Buschin mukaan työehtosopimus mahdollistaa myös valinnanvaran tanskalaisille kuluttajille.

"He voivat nyt valita hyvät ja ihmisarvoiset työolot tai päinvastoin."

Ruotsissakin etenemistä

Hyviä uutisia kuuluu myös Ruotsista. Ruotsin kuljetustyöntekijöiden liitto Transport on viimeistelemässä työehtosopimusta Foodoran kanssa.

Neuvotteluosapuolet Foodora ja Transport ovat tammikuussa sopineet uuden työehtosopimuksen sisällöstä ravintolaruokaa toimittaville mopo- ja polkupyöräläheteille.

Vähimmäisehtoja sisältävä työehtosopimus on tulossa voimaan 1. maaliskuuta 2021. Sopimuksen tarkkaa sisältöä ei julkisteta ennen kuin se on hyväksytty sekä Foodoran yhtiön hallituksessa että Transportin hallituksessa. Sopimusta ei ollut vielä hyväksytty 2. helmikuuta. Lue lisää täältä.

Norjassa on voimassa koko yrityksen kattava työehtosopimus, jolla varmistetaan työehdot Foodoran polkupyöräläheteille eri puolilla maata.

 

Tanskan ruokalähettejä koskeva työehtosopimus pähkinänkuoressa

Palkka

Maaliskuun 1. päivänä 2021 sovelletaan 124,20 Tanskan kruunun (noin 16,70 euroa) tuntipalkkaa. Tuntipalkka nousee 127,35 Tanskan kruunuun 1. maaliskuuta 2022.

Työaika

Vähintään kahdeksan tuntia viikossa.  Työaikaa voidaan säännellä kolmen kuukauden jaksolla. Säännöllinen työaika on enintään 44 tuntia viikossa, mutta keskimäärin 37 tuntia viikossa.

Työ säännöllisen työajan ulkopuolella

Sisältää ylityöbonuksen, joka on 50 prosenttia kolmesta ensimmäisestä ylityötunnista ja 100 prosenttia seuraavista tunneista.

 

 

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle

PAMin palvelut kesällä
Puhelinpalveluissa on poikkeuksia kesällä 5.–30.7.
Puhelinpalvelut ma–ti ja to–pe klo 10 –14 . Keskiviikkoisin suljettu.

PAMin aluetoimistot ovat suljettuina 5.–30.7. lukuun ottamatta Helsinki-Uudenmaan aluetoimistoa, joka on auki normaalisti koko kesän.