Osa-aikatyö - 18.12.2017 klo 14.00

Poikkeus sääntöön – Finlaysonilla osa-aikatyöstä puhutaan suoraan

Pahinta on, kun oletetaan eikä kysytä, kiteyttävät myyjä Anne Lunden ja myymäläpäällikkö Laura Tyni-Järvelä Finlaysonin Tampereen myymälästä. Kuva: Rami Marjamäki

Monilla työpaikoilla osa-aikaiset työntekijät kärkkyvät lisää työtunteja. Jos niitä saa, työsopimuksen päivittämistä on useimmiten turha toivoa. Tampereen Finlaysonin myymälässä homma toimii – tai ainakin asioista puhutaan.

Ovensuusta kohti katsoo Tom of Finland, portaiden juuresta kurkistaa Muumipeikko. Muita silmäpareja Finlaysonin Tampereen myymälässä ei henkilökunnan lisäksi olekaan. Maanantain alkuiltapäivä on hiljainen.

Myymälän nurkassa punalettinen Anne Lunden viikkaa tutulla kuosilla koristettuja tyynyliinoja siistiin pinoon. Niin hän on tehnyt pian 17 vuoden ajan.

PAM kysyi Facebookissa, miten osa-aikaiset työtekijät keskustelevat työpaikoillaan työtunneista. Vastauksista kävi ilmi, että ylimääräisiä tunteja saa kyllä tehdä, mutta yleensä isompia tuntimääriä ei suostuta päivittämään työsopimuksiin. Myös Lunden vastasi kyselyyn. Hän kirjoitti näin:

Syksyllä nostettiin tuntimäärää kun esitin asian pomolle laskelmien kera. Enemmänkin voisin tehdä ;) mutta seurataan ja katsotaan, sanoi boss. Onneksi meillä on hyvä porukka, kaikista asioista voi keskustella.

Lunden on poikkeus. Vastentahtoinen osa-aikatyö on palvelualoilla ongelma, joka lisääntyy koko ajan. Työsopimuslaki kyllä velvoittaa työnantajia tarjoamaan lisätyötä osa-aikaisille, ja PAMin tulkinta on, että tehdyt tunnit pitää saada myös työsopimuksiin. Oikeuslaitos on kuitenkin usein ollut toista mieltä.

Kaupan alan työehtosopimuksessakin on kirjaus tuntien tarkastelusta ja työsopimusten päivittämisestä, mutta toisin kuin Finlaysonilla, määräykset toteutuvat työpaikoilla heikosti.

Lundenin sopimustunteja nostettiin juuri siksi, että 12-viikkoisen tasoitusjakson päätteeksi hän oli jatkuvasti miinuksella. Kaupan alan tasoitusjärjestelmässä työtunnit voivat nimittäin vaihdella viikosta toiseen, kunhan keskiarvo täsmää jakson päätteeksi.

”Se on jatkuvaa tasapainoilua ja laskemista. Toivoisin, että tunnit jakautuisivat tasaisemmin. Kiinteät kulut ovat kuitenkin samat joka kuukausi. Jos tulee pieni palkka, sovitellun päivärahan saa vasta jälkikäteen”, Lunden kuvailee.

Sillä vaikka Lundenin sopimustunnit ovat nousseet, niiden määrä ei päätä huimaa: työtunteja on viikossa 15. Kun Lundenilta kysyy, millainen tuntimäärä olisi hänestä sopiva, vastausta ei tarvitse kauan miettiä.

”Sellainen, jolla tulisi toimeen”, Lunden sanoo rauhallisesti ja katsoo suoraan silmiin.

”Ei meillä hommat 
ole aina toimineet näin hyvin. Tilanne parani, kun pomo 
vaihtui.”

Lundenin esimies, myymäläpäällikkö ja Länsi-Suomen aluepäällikkö Laura Tyni-Järvelä kuuntelee vieressä.

”Eihän se kivalta kuulosta. Mutta kannattavuus on tärkeää, jotta työpaikat ylipäänsä säilyvät”, hän sanoo ja saa takahuoneen kahvipöydässä sekä kinkkuvoileipää syövän Lundenin että einesfalafelejään lämmittävän Miia Kasken nyökkäämään.

Sananvaihto vastaa hyvin Lundenin Facebook-kommenttia: tässä työyhteisössä vaikeistakin asioista keskustellaan.

”Ei meillä hommat ole aina toimineet näin hyvin. Tilanne parani, kun pomo vaihtui”, Lunden kehaisee Tyni-Järvelää, joka on ollut myymäläpäällikkönä kuuden vuoden ajan.

”Mutta kyllä tämä vaatii paljon molemmilta osapuolilta. Herkästi te kerrotte ja sanotte ajatuksenne. On tärkeää, että avoimuus toimii molemmin puolin”, Tyni-Järvelä huomauttaa.

Finlaysonilaiset eivät osaa eritellä, mistä työyhteisön avoin henki kumpuaa. Työntekijöitä on vain viisi, mutta persoonallisuuksiltaan, elämäntilanteiltaan ja i’iltään he ovat Tyni-Järvelän mukaan hyvin erilaisia.

”Huumorintaju yhdistää. Välillä heitetään kieroakin herjaa”, Lunden sanoo.

Käsitellessään työpaikkojen vuorovaikutusta ja sen merkitystä paikallisessa sopimisessa, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila on muotoillut asian näin : Luottamus on vähän kuin happi. Ei sitä ajattele, jos sitä on, mutta puutteen kyllä havaitsee.

”Työntekijät tulevat helposti koputtamaan oveeni, että hei, mä en muuten enää mielelläni tee niitä lauantai-iltoja.”

Voi toki väittää, että vuorovaikutus on helpompi saada toimimaan Finlaysonin kaltaisessa viiden hengen porukassa kuin 50 ihmisen työyhteisössä. Lunden ei kuitenkaan ole tästä vakuuttunut.

”Uskon, että se riippuu ennemmin siitä, paljonko tekee töitä niiden ihmisten kanssa, joiden työvuorot laatii.”

Tyni-Järvelän matkapäivät ovat lisääntyneet viime aikoina, kun hän aluepäällikkönä viettää puolet viikosta muualla kuin Tampereella. Silti hän sanoo tuntevansa työntekijänsä ja tietävänsä, mitä kukin haluaa ja ketkä kaipaavat lisätunteja.

”Tietysti toiveet tulevat puheeksi esimerkiksi kehityskeskusteluissa, mutta lisäksi työntekijät tulevat helposti koputtamaan oveeni, että hei, mä en muuten enää mielelläni tee niitä lauantai-iltoja.”

Lundenilla ja Kaskella ei ole moitittavaa työvuorojen jakautumisessa. Niistä neuvotellaan perinteisesti kasvotusten tai puhelimessa. Kukaan ei ole kaivannut esimerkiksi älypuhelinsovelluksia keskustelun ja työvuorosuunnittelun avuksi.

Eivätpä työntekijät juuri voikaan tapella esimerkiksi sunnuntaivuoroista, sillä niitä on Tampereen myymälässä tarjolla vain joulusesonkina ja keskikesällä. Tyni-Järvelä perustelee useiden käsiparien tarpeellisuutta sesonkivaihtelulla, vaikka nimenomaan se tarkoittaa Lundenille ja muille osa-aikaisille työntekijöille pientä viikkotuntimäärää.

”Katsotaan, keskustelu jatkuu”, Tyni-Järvelä sanoo työsopimuksen tuntien tarkistamisesta.

”Kaikki tunnit kelpaavat. En minä ole ihan heti vaihtamassa firmaa. Kuka minut huolisikaan, tiedän liikaa”, Lunden sanoo ja saa kahvipöydän ympärillä istuvat työkaverit nauramaan.

Kysyimme Facebook-sivullamme, keskustellaanko työpaikallasi työsopimuksen tuntimäärän nostamisesta, jos teet enemmän tunteja kuin sopimuksessa on sovittu. Näin vastasitte.

Teksti: Solja Virkkunen

Uusinta uutta