Uutinen - 29.09.2016 klo 09.24

Puolan hallitus rajoittamassa kauppojen aukioloa sunnuntaisin

Solidaarisuus-ammattiliitto jätti syyskuussa Puolan parlamentille kansalaisaloitteen kauppojen sunnuntaiaukiolon rajoittamisesta. Ehdotus saa tukea maan hallituksessa.

Aloite sisältää yleisen kiellon kauppojen aukiololle sunnuntaisin eräin luetelluin poikkeuksin. Auki saisivat olla muun muassa omistajan itsensä auki pitämät myyntipaikat, huoltoasemat, leipomot, pienet lehtimyymälät sekä kukkakaupat, liikennepaikkojen myyntipisteet sekä apteekit.

Sunnuntaimyynnin kielto koskisi aikaa sunnuntain aamukuudesta maanantain aamukuuteen.

Solidaarisuus-ammattiliitto kokosi aloitteensa taakse puoli miljoonaa allekirjoitusta. Se on viisi kertaa enemmän kuin kansalaisaloitteeseen vaadittava satatuhatta tukijaa.

Aloitteen pohjalta valmistuva lakiesitys etenee todennäköisesti lokakuussa maan parlamentin käsittelyyn. Hallituspuolue Laki ja oikeus tuki vaalikampanjassaan sunnuntaiaukiolon rajoittamista.

Maan varapääministeri kertoi lehdistölle, että hallitus ei näe suuria vaaroja sunnuntaiaukiolon rajoittamisessa. Intellinews -sivuston mukaan hän sanoi, että esitys saa tukea hallituksen piiristä. Perusteena on perhe-elämän tukeminen.

Puolan liike-elämä on kritisoinut rajusti esitystä sanoen sen johtavan mittaviin työpaikkojen menetyksiin.

Solidaarisuuden kaupan alan puheenjohtaja Alfred Bujara taaas sanoo, että kaupalla on noin 20 prosentin työvoimavaje. Talouden kriisi on koventanut työtahtia ja leikannut etuja. Työnteijöistä on pula, hän korostaa.

Puolan vaikutusvaltainen katolinen kirkko tukee sunnuntaimyynnin kieltoa. Aloitteessa ei ole kyse kuitenkaan vain kristillisistä arvoista,  Alfred Bujara sanoo.

- Hypermarketien työntekijät ovat huonosti palkattuja sekä liian paljon työtä tekeviä ja tämän seurauksena heidän perhe-elämänsä kärsii. Kapitalismi ja konsumerismi ovat Puolassa karanneet valvonnasta.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat