26.05.2014 klo 10.00

Raahelainen myyjä kansanedustajaksi

Kaupan alalla työskentelevä Katja Hänninen Raahesta nousi kansanedustajaksi mepiksi valitun Merja Kyllösen sijalle. Hänninen sanoo, että eduskunta saa nyt osa-aikaisten työntekijöiden asioiden esilletuojan.

Kaupan alalla työskentelevä Katja Hänninen Raahesta nousi kansanedustajaksi mepiksi valitun Merja Kyllösen sijalle. Hänninen kokee olevansa osa-aikaisten työntekijöiden asioiden esilletuoja.

Tänä aamuna Hännisen puhelin pirisee Raahessa. Onnitteluja satelee 34-vuotiaalle myyjälle, jota odottaa loppukauden kansanedustustyö Helsingissä.

"Yritän totutella ajatukseen. Nyt on mielessä monia käytännön kysymyksiä", innokkaan oloinen Hänninen kuvaa.

Hänninen on Raahen Prisman osa-aikatyöntekijä ja työpaikkansa luottamusmies. Hän on perheenäiti, jolla on useita luottamustoimia. Viime eduskuntavaaleissa hän sai Vasemmistoliiton ehdokkaana 4326 ääntä, mikä silloin riitti varasijalle.

Hän arvioi tuovansa kaupan alan ja laajemminkin palvelualojen tuntemusta eduskuntaan. Hänen eräs mottonsa on, että "kuunnellaan niitä, joita asiat koskevat".

Hänninen toimii Osuuskauppa Arinan edustajiston jäsenenä, jonne tuli valituksi ääniharavana. Hän on myös Raahessa PAMin ammattiosasto 093:n johtokunnan jäsen sekä PAMin edustajiston jäsen. Juuri edustajiston jäsenyys on tuonut hänelle pamilaisia alojen haasteiden tuntemusta laajemmalla kirjolla. Hänninen on myös muun muassa Raahen kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen.

Hänninen on viiden 5–19-vuotiaan lapsen äiti perheessä, jossa puoliso on tehtaalla työssä. Hänelle on perhetilanteen ja luottamustehtävien vuoksi 25 viikkotunnin osa-aikatyö sopinut, mutta vastentahtoisesti ei osa-aikatyötä hänen mielestään pitäisi teettää.

– Myyjän työ on itsessään palkitsevaa. Parasta on, kun saa tehdä töitä ihmisten kanssa eikä missään kopissa, Hänninen kertoo.

Hänen mielestään teollisuudesta puhutaan paljon, keskustelua tulee siirtää työllistävien palvelualojen suuntaan sillä painoarvolla, mikä niille kuuluu.

– Olen lapsiperheiden ja tavallisten ihmisten asialla, hän sanoo ja lisää, että sydäntä lähellä on myös niiden arki, jotka ovat pudonneet hyvinvointiyhteiskunnasta.

Hänninen tuskin jää sanattomasti eduskunnassa.

– Minulle sanotaan, että muista myös kuunnella ja vedä välillä henkeäkin, Hänninen nauraa.

Marja Ikkala

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle

PAMin palvelut kesällä
Puhelinpalveluissa on poikkeuksia kesällä 5.–30.7.
Puhelinpalvelut ma–ti ja to–pe klo 10 –14 . Keskiviikkoisin suljettu.

PAMin aluetoimistot ovat suljettuina 5.–30.7. lukuun ottamatta Helsinki-Uudenmaan aluetoimistoa, joka on auki normaalisti koko kesän.