Uutinen - 29.11.2013 klo 09.42

Raskaana olevan erottanut johtaja: tein hänelle palveluksen

Tanskassa toimiva ammattiliitto 3F hankki korvauksena seitsemän kuukauden palkan epäasiallisesti erotulle siivoojalle. Työnantaja sanoi tehneensä siivoojalle palveluksen erottamalla tämän.

Tanskan 3F-ammattiliitto hankki korvauksena seitsemän kuukauden palkan epäasiallisesti erotulle siivooja Hilal Kayalle. 24-vuotias nainen oli saanut siivoojan paikan ja teki raskasta yötyötä. Tämä ei häntä haitannut, vaan hän oli iloinen työpaikasta. Puoli vuotta työn aloittamisen jälkeen hän tuli raskaaksi ja työ johti selkäkipuihin.

- Soitin 3F-liittoon ja kysyin mitä se merkitsee, että minun on nostettava niin monta raskasta tuolia siivotessani, Hilal Kaya kertoo.

Liiton asiamies otti yhteyttä työnantajaan ja lääkäri määräsi Kayan sairauslomalle. Työnantaja alkoi kuitenkin soitella kysyen voisiko hän tehdä yötyötä, kun hänellä on pieni lapsi. Luonnollisesti se sopii, Kaya vastasi, sillä hänellä oli sekä mies että äiti auttamassa.

Töiden sijaan tuli kuitenkin erottamisilmoitus. "Emme voi valitettavasti pitää sinua enää töissä. Meillä on 4-5 muuta, jotka tarvitsevat lisätunteja", työnantaja ilmoitti syyksi.

Liiton lakimies otti yhtyttä työnantajaan ja kertoi tämän rikkoneen lakia, sillä erottamisen syy ei saa olla raskaus tai vanhempainvapaa. Työnantaja taipui sopuun ennen oikeudenkäyntiä ja maksoi sovitun 23 300 euron korvauksen.

Fagbladet 3F -julkaisulle työnantaja kuitenkin kertoi, ettei hänen näkökantojaan otettu huomioon. Erottamisen syynä ei ollut hänen mukaansa raskaus vaan töiden väheneminen ja muiden työntekijöiden etujen varjelu.

- Mielestäni tein hänelle palveluksen. Kun tekee siivoustöitä öisin, ei voi olla pientä lasta, työnantaja summasi.

3F-liiton Jyllannin alueen asiamies Thomas Larsen ei pitänyt raskaana olevan erottamista hyvänä palveluksena.

- Tasa-arvon kannalta olen iloinen, että saimme korvauksia näin paljon. Valitettavasti tässä kohtaa työnantajia, jotka uskovat voivansa tehdä mitä vain. Ja sitä jää aivan sanattomaksi, kun he tekevät näin karkeita virheitä.

Heikki Jokinen

 

 

Teksti: Mirka Mäntylä

 

Uusimmat

Suosituimmat