”Raskainta on jatkuva epävarmuus”
Kolmen lapsen äiti aloitti syksyllä uuden alan opinnot ravintola-alan epävarmuuden vuoksi. Päivätyöt vaihtuivat iltaan - kunnes ravintolarajoitukset estivät työnteon.
Kahdeksan vuotta ravintola-alalla työskennellyt Anniina Ilmasti aloitti viime syksynä päätoimisen opiskelun, tavoitteena alan vaihto ravintola-alan töiden epävarmuuden vuoksi. Opintojen ohella hän jatkoi työtään kahdessa ravintolassa iltaisin ja viikonloppuisin - kunnes ravintolarajoitukset estivät työnteon.
Nyt opiskelun ohessa tehtäviä ravintola-alan töitä ei ole, Ilmasti harmittelee.
”Illat ja viikonloput ovat olleet ainoat mahdollisuuteni työskennellä. Tuntuu että minulta vietiin kaikki työ. Nyt en tiedä, miten selviän kolmen lapsen kanssa. Kesäkaudelta kertyneet säästöt hupenivat jo syksyllä. Opintotuki ei pitkälle riitä.”
Kokkina työskennelleen Ilmastin mukaan raskainta korona-aikana on ollut jatkuva epävarmuus, se että ei voi tietää välillä viikkoakaan eteenpäin työtilannetta.
”Lasten vuoksi en voi muuttaa tuosta vaan töiden perässä.”
Alkuvuodesta 2021 Ilmasti oli rajoitusten vuoksi viisi kuukautta poissa kokonaan töistä. Sitäkin ennen alan töitä oli todella vähän syyskuusta joulukuuhun 2020, Ilmasti kertoo.
”Tuntee itsensä hyödyttömäksi yhteiskunnassa, kun omaa työpanosta ei saa käyttää, vaikka on hyvässä työiässä oleva nainen.”
Eikä ainoastaan omat toimeentulo-ongelmat ole Ilmastin murheena.
”Huolta on myös toisten jaksamisesta, kun lähes koko ystäväpiiri on matkailu-, ravintola- ja kulttuurialalla työskenteleviä.”
Liian iso lasku yhdelle
Jotta ravintola-alalla riittäisi työvoimaa tulevaisuudessakin, PAM vaatii tukea koronarajoitusten vuoksi työttömäksi tai lomautetuksi jääneille työntekijöille. Työttömyysturva ei ole siihen sopiva tai oikea väline, vaan heille tulisi maksaa täydet korvaukset ansionmenetyksestä.
Lue lisää #LiianIsoLasku