Artikkeli - 21.11.2017 klo 08.00
Kansainvälinen toiminta

Reiluuden sanansaattaja – Iida Viljanen rohkaisee aloittamaan aktivismin pienillä teoilla

Vuosien varrella Iida Viljanen on 
oppinut, että vapaaehtoistyössä kannattaa keskittyä asioihin, jotka ovat oikeasti hauskoja ja mielekkäitä. Kuva: Rami Marjamäki

Vuosien varrella Iida Viljanen on 
oppinut, että vapaaehtoistyössä kannattaa keskittyä asioihin, jotka ovat oikeasti hauskoja ja mielekkäitä. Kuva: Rami Marjamäki

Kokeneen solidaarisuustyön tekijän mielestä tärkeintä on tehdä kehittyvien maiden olosuhteet näkyväksi. Pelkkä Facebook-jako voi avata silmiä ja saada ihmiset toimimaan.

Kolme vuotta sitten Iida Viljanen löysi itsensä Filippiineiltä tartuntatautien sairaalasta. Hän oli siellä täysin omasta tahdostaan: Viljanen oli matkustanut maailman toiselle laidalle SASKin eli Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen opintomatkalle tutustumaan paikallisten työoloihin.

”Oli koskettavaa ja voimaannuttavaa tavata ihmiset tarinoiden takaa. Kadehdin sitä voimaa ja tahtoa, joka heillä on taistella oikeuksiensa eteen.”

Viljanen kiinnostui ulkomailla työskentelevien ihmisten oikeuksista toden teolla vasta joitakin vuosia ennen Filippiinien-matkaa. Jokin loksahti paikoilleen ja kansainvälinen ulottuvuus alkoi hahmottua oleellisena osana ay-toimintaa.

”On meidän kaikkien etu, että kehittyvien maiden palkat nostetaan elämiseen riittävälle tasolle.”

Vaikka Viljanen on mukana niin oman ammattiosastonsa Pamina 003:n, SAK:n kuin SASK:in solidaarisuustoiminnassa, hän sanoo, että usein iskee riittämättömyyden tunne. Välillä ei ole aikaa muuhun kuin linkkien jakamiseen somessa.

”Mutta kyllä someaktiivisuuskin on jotain. Joku silmäpari linkin aina näkee. Pääasia, että kehittyvien maiden olosuhteet tehdään näkyväksi. Se herättää ja saa ihmiset toimimaan”, Viljanen kannustaa.

Talvella hän aikoo osallistua PAMin ja Eettisen kaupan puolesta -yhdistyksen järjestämään Reiluttaja-koulutukseen, jossa perehdytään vastuulliseen kuluttamiseen. Kulutustottumusten muuttaminen on arkipäivän aktivismia, johon jokainen pystyy.

Jos solidaarisuustoiminta kiinnostaa laajemmin, Viljanen kehottaa etsimään alueellisen solidaarisuusryhmän, jos sellainen on. Hän suosittelee myös SASKin lähettiläskoulutusta, jossa oppii pääasiat kansainvälisestä vaikuttamisesta.

”Mukana on ihmisiä monista liitoista, eli koko kirjo erilaisia näkemyksiä. Kaikkia kuitenkin yhdistää halu tehdä maailmasta parempi paikka.”

Ryhdy 
Reiluttajaksi 
ja 200 muuta PAMin jäsenille tarkoitettua koulutusta löydät osoitteesta pam.fi/kurssikalenteri sekä 22.11. ilmestyvän PAM.FI-lehden välissä postitettavasta koulutusliitteestä.

 

 

Teksti: Solja Virkkunen

 

Uusimmat

Suosituimmat