Uutinen - 17.08.2015 klo 09.02

Robotti-dinosaurus hoitaa hotellin vastaanoton Japanissa

Dinosaurus toivottaa hotellin asiakkaan tervetulleeksi kesällä avatussa japanilaishotellissa. Toinen robotti vie asukkaan laukun huoneeseen. Ovi aukeaa kasvotunnistuksella.

Hen na -hotellin vastaanottotiskin takana istuva dinosaurus palvelee asiakkaita yhdessä vieressään istuvan naisrobotin kanssa. Ne kertovat mitä tehdä, ja asiakas vastaa nappia painamalla.

Muodollisuuksien hoitamisen jälkeen paikalle rullaa kuljetusrobotti, johon voi sijoittaa matkalaukkunsa. Se johdattaa asukkaan huoneeseensa. Avaimia ei ole käytössä lainkaan, vaan ovet aukeavat kasvotunnistuksella. Jos asiakas ei sitä kuitenkaan halua käyttää, hän voi saada avainkortin.Huoneessa tervetulotoivotukset kertoo Tuly, pieni huoneen pöydällä oleva tulppaanin mallinen robotti. Siltä voi kysellä kellonaikaa ja säätilaa tai pyytää sen sammuttamaan valot.

Laukkujen säilytys on tehty näyttäväksi. Isossa lasiseinäisessä huoneessa tehtaista tutuksi tullut robottikäsivarsi sujauttaa laukut omiin lokeroihinsa.

Hotelli on avattu Sasebossa Nagasagin lähellä sijaitsevaan huvipuistoon, mutta johtaja Hideo Sawada suunnittelee ketjun laajentamista. Hän sanoo, että robottien käyttö on tietysti keino herättää kiinnostusta, mutta samalla tapa laskea kustannuksia ja lisätä tehokkuutta. Työvoimakustannuksia voi robottien avulla laskea jopa 70 prosenttia, Sawada laskee.

Siivousta ja turvallisuutta robotit eivät osaa hoitaa. Ne ovat edelleen ihmisten työtä.

Sawada sanoo, että viiden tähden hotelleissa henkilökohtainen palvelu on tärkeää, mutta halvemmissa hotelleissa tarpeen on mukava majoitus sekä perusviestintä yhdistettynä edulliseen hintaan.

Ajatus karsitusta hotellipalvelusta ja vähäisestä henkilökunnasta on toki tuttu Suomessakin. Japanissa täysi itsepalvelu olisi kuitenkin radikaalia, robotit ovat pehmeä siirtymä siihen suuntaan.

Japan Times -lehden video robottihotellista: https://www.youtube.com/watch?v=oCDY3kNz5hw

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat