Uutinen - 22.09.2014 klo 12.46

Ruotsin Lidl lakkauttaa bonukset

Syyskuun alusta Ruotsin Lidlin myyjät eivät enää saa bonuksia. Aiemmin niitä voitiin maksaa myyntiään lisänneiden myymälöiden henkilökunnalle 80–280 euroa kuussa.

Yhtiö perustelee bonuksien lakkauttamista sillä, että myymälän myyntiin vaikuttivat usein ulkoiset tekijät kuten leivän paistopisteen avaaminen. Siksi Lidl piti bonuksia epäoikeudenmukaisina.

Bonusten sijasta yhtiö lupaa uusia etuja ja koulutusta työntekijöille. Niistä ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Fagerstan Lidlin Handels-ammattiliiton vastaava Mazin Hermiz on pettynyt.

”Me saimme myymälässämme bonuksia pari-kolme kertaa sen jälkeen kun lopultakin avasimme leivän paistopisteen toukokuussa. Kaikki olivat iloisia kun he saivat hiukan ylimääräistä, se sai ponnistelemaan entistä enemmän.”

Hermiz toivoo, että jonkinlainen bonusjärjestelmä säilysi, vaikka hän ymmärtääkin ulkoisten syiden toisinaan vaikuttavan myyntiin. ”Eräissä Lidleissä jaettiin reilusti bonuksia vain koska naapurikauppa lakkautettiin.”

Uutena etuna yhtiö on myöntänyt tukea Actiway-yhtiön liikuntapalveluihin. Siitä ei tosin kaikille ole iloa. ”Fagestassa ei ole yhtäkään palvelua, joka liittyisi Actiwayhin.”

Handels-ammattiliiton toinen varapuheenjohtaja Linda Palmetzhofer on pahoillaan bonuksien lakkauttamisesta.

”Se on ikävää, mutta koska bonusjärjestelmä on työnantajan yksipuolisesti perustama, emme voi estää sen lakkauttamista.”

Periaatteessa Handels suhtautuu myönteisesti työehtosopimuksen ylittäviin korvauksiin. Bonusjärjestelmät on kuitenkin sen mukaan syytä rakentaa koko työntekijäjoukon yhteiselle palkitsemiselle, ei vain yksilöllisten suoritusten.

Asiasta uutisoi Handelsnytt.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat