24.09.2015 klo 11.02

SAK esittää nopeaa parannusta Suomen kilpailukykyyn

SAK:n hallitus esittää yksimielisesti työllisyyden ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi omaa malliaan.

- SAK tarjoaa työnantajille mahdollisuutta sopia vuodelle 2017 palkankorotusten osalta nollaratkaisun. Vuonna 2018 korotukset määrittäisi avoin sektori eli vientialat, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ehdottaa.

Maan hallituksen pakkolakiesitykset kohdistuvat epäoikeudenmukaisesti jo valmiiksi vaikeassa asemassa oleviin palkansaajiin. Ne ovat myös perustuslaillisesti ongelmallisia ja aiheuttaisivat toteutuessaan vakavia työmarkkinahäiriöitä.

- SAK:n esitykset parantavat työllisyyttä ja kilpailukykyä nopeasti ja hallituksen esityksiä reilummin. Ne eivät myöskään heikennä työehtoja. Mikäli neuvottelutulos syntyy, on hallituksen luovuttava pakkolakiesityksistään, Lyly tähdentää.

SAK on valmis pienentämään työnantajamaksuja ja kasvattamaan maltillisesti palkansaajien maksuosuutta. Näin työssä olevat kantaisivat suuremman vastuun myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituksesta. Samalla SAK vaatii, että työttömyysturvan leikkauksia on pienennettävä.

SAK edellyttää, että yritykset käyttävät paranevaa kannattavuuttaan investointeihin Suomessa.

- Vuoden 2018 palkkaratkaisua tehdessä vientialojen palkanmaksuvaraa tulkitaan myös maksettujen osinkojen perusteella. Äärimaltilliselle palkkaratkaisulle ei ole edellytyksiä, jos yritykset ovat maksaneet ylisuuria osinkoja, Lyly korostaa.

Lyly painottaa, että työnantajajärjestöjen neuvotteluvalmiudella on tilanteen ratkaisemisessa suuri merkitys, sillä maan hallitus odottaa työmarkkinoilta yhteistä esitystä.

- Vaihtoehtoisesta paketista työmarkkinajärjestöt voisivat päästä sopuun lokakuun aikana, Lyly arvioi.

Maan hallitukselta tänään kokoontunut SAK:n hallitus odottaa lisäksi työttömyysturvan, paikallisen sopimisen ja työelämän uudistusten valmistelua neuvottelemalla työmarkkinoiden kanssa, ei vain kuulemalla niitä. Hallitukselta edellytetään myös lisää resursseja ja toimia harmaan talouden torjuntaan.

SAK:n hallituksen esitys työllisyyden ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi

 

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle