13.01.2017 klo 15.09

SAK: Irtisanottujen määrä pieneni, mutta palvelualoilla vähemmän kuin teollisuudessa

Viime vuonna aiempaa harvempi työntekijä joutui yhteistoimintaneuvotteluihin, kertoo SAK. Kuva: iStockphoto

Tavarataloketju Anttila irtisanoi viime vuonna toiseksi eniten työntekijöitä Suomessa.

Yhteistoimintaneuvottelut ovat pyörineet tiuhaan, vaan keskusjärjestö SAK:n keräämien tietojen mukaan vuonna 2016 tilanne rauhoittui, etenkin vuoden loppua kohti. Irtisanottujen määrä jäi vuonna 2016 pienemmäksi kuin kertaakaan vuoden 2011 jälkeen. Työntekijöitä irtisanottiin 10 865, mikä on lähes 2000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Kun teollisuudessa potkujen määrä pieneni peräti 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, niin palvelualoilla lasku jäi 7 prosenttiin. Tämä johtui erityisesti kaupan alan isoista irtisanomisista.
Palvelualoilla ei ole totuttu massapotkuihin, mutta konkurssiin mennyt Anttila irtisanoi Suomessa toiseksi eniten työntekijöitä viime vuonna. Potkut sai 1300 tavarataloketjun työntekijää. Vain Microsoft Mobilesta irtisanottiin enemmän, 1350 työntekijää. Nokialta joutui lähtemään 1032 työntekijää.

Työtunteja vastuullisesti

Anttilan entinen pääluottamusmies Kai Vauhkala on seurannut tuoreita vähittäiskaupan uutisia, eivätkä ne hänen mielestään lupaa pelkkää hyvää. Seppälä on aloittanut äskettäin yhteistoimintaneuvottelut, eikä vielä tiedetä, mitä tapahtuu velkasaneeraukseen hakeneessa Hong Kong -ketjussa.
Kaupan alalla tarjotaan Vauhkalan mukaan työnhakijoille liian pieniä, 15 tunnin viikkosopimuksia.
– Työnantajilta tarvitaan nyt vastuullisuutta työtuntien tarjoamisessa, Vauhkala kommentoi.

Pääkaupunkiseudun asumiskustannukset ovat karanneet käsistä matalapalkka-aloilla olevilta.

– Ei ole varaa muuttaa pääkaupunkiseudulle työpaikan perässä, Vauhkala sanoo.
Vauhkalan mukaan Anttilassa on töissä enää toistakymmentä ihmistä. Anttila ajaa alas talouden ja it:n toimintoja. Uutta työtä etsivän Vauhkalan oma työsuhde yritykseen päättyi joulukuun loppupuolella.

Työttömyyden kasvu pysähtynyt

PAMin kassanjohtaja Markku Virtanen sanoo, että etenkin kaupan työpaikoilla käydyt yhteistoimintaneuvottelut näkyvät PAMin työttömyyskassassa. Joulukuussa kassa maksoi ansiopäivärahaa kaikkiaan 19 000 ihmiselle, joista sovitellun päivärahan saajia oli hiukan vajaa 5000. Kokonaan työttöminä oli edelleen 14 000.

– Työttömyyden kasvu on kuitenkin pysähtynyt, Virtanen sanoo.

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta