Uutinen - 16.01.2016 klo 10.00

Selin ja luottamusmiehet vierailevat Ghanassa

Sokotelin pääluottamusmies Niina Ruutinen pähkäili, mihin matkalaukkuun PAMin materiaalit mahtuisivat. Kuva: Matias Manner

Sokotelin pääluottamusmies Niina Ruutinen pähkäili, mihin matkalaukkuun PAMin materiaalit mahtuisivat. Kuva: Matias Manner

Suomalainen työelämä ja ay-liike tekivät syksyllä vaikutuksen afrikkalaisvieraisiin.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin sekä pääluottamusmiehet Niina Ruutinen ja Sasu Haapanen matkaavat lauantaina runsaan viikon mittaiselle matkalle Ghanaan.

Vierailu on osa Afrikka-vaihto-ohjelmaa, johon osallistuvat Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK, PAM, SEL sekä elintarvike- ja palvelualojen liittoja Mosambikissa ja Ghanassa.

Suomesta matkalle osallistuu myös Suomen Elintarviketyöläisten Liiton SELin aktiiveja ja paikan päällä Ghanan pääkaupungissa, 2,5 miljoonan asukkaan Accrassa isäntänä toimii sikäläinen monialaliitto ICU (Industrial and Commercial Workers’ Union).

Oikeastaan kyseessä on vastavierailu, kun Ghanasta ja Mosambikista kävi syksyllä vieraita Suomessa.

– Keskustelimme suomalaisesta ay-liikkeestä ja kerroimme muun muassa työsuojeluasioista. Heidän oli vähän vaikeaa ymmärtää, kuinka meillä niin monia työsuojeluasioita on jopa laeissa, kertoo SOK:n hotellitoimintoja operoivan Sokotel Oy:n pääluottamusmies Niina Ruutinen.

– Eräs heistä kysyi, onko Suomessakin yleistä, että nainen saa keskenmenon työvuorossa. He olivat todella vaikuttuneita suomalaisesta terveydenhuollosta.

Myös liiton rakenne, päätöksenteko ja työehtosopimusten solmimisen prosessi kiinnostivat afrikkalaisvieraita.

– Siellä palkat ja muut asiat sovitaan usein hotellikohtaisesti. Sellaista niin sanottua paikallista sopimista, Ruutinen hymähtää.

Matkan ohjelmassa on muun muassa työpajoja sekä vierailuja paikallisiin liittoihin ja työministeriöön. Pamilaiset vierailevat myös mehutehtaassa ja tapaavat accralaisia hotellityöntekijöitä, Ruutinen kertoo.

Ruutinen ei ole aiemmin käynyt Afrikassa.

– 34 astetta näyttää olevan joka päivä. Paikalliseen menoon tutustumisessa kätevä apu on ollut paikallisen tytön vlogi (=videoblogi), jossa hän neuvoo, mitä kannattaa ottaa huomioon ja mitä varoa.


Lisää vierailusta Pam-lehdessä 2/2016, joka ilmestyy 19. helmikuuta.

 

 

Teksti: Matias Manner

 

Uusimmat

Suosituimmat