Työhyvinvointi - 14.02.2019 klo 14.00

Siistijä Heli Jämsen iloitsee työpaikkansa menestyksestä: ”Työntekijöitä pitäisi kuunnella enemmän”

”Valitettavasti siivoojan työ huomataan useimmiten silloin, jos sitä ei ole tehty”, Heli Jämsen pohtii. Kuva: Annina Mannila

Kotisiivoukseen erikoistunut perheyritys Koti Puhtaaksi Oy valittiin viime viikolla Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place to Work -äänestyksessä pienten yritysten kategoriassa.

Kaksi ja puoli vuotta sitten ylöjärveläinen Heli Jämsen ryhtyi etsimään työpaikkaa, joka tarjoaisi myös mahdollisuuden kouluttautumiseen oppisopimuksen kautta. Jämsen oli aiemmin päässyt laitoshuoltajan koulutuksessa loppusuoralle, mutta viimeiset näytöt olivat jääneet suorittamatta hänen kaksospoikiensa synnyttyä kesken opintojen. Lasten kanssa vietettyjen kahden vuoden jälkeen hän päätti palata työelämään ja lähetti työhakemuksen Koti Puhtaaksi Oy:lle.

”Seuraavalla viikolla minut kutsuttiinkin haastatteluun ja pian kysyttiin, milloin voisin aloittaa”, Jämsen kertoo.

Ylöjärven kaupunki järjesti hoitopaikan lapsille kahdessa viikossa, ja siitä lähtien Jämsen on ollut Koti Puhtaaksin kokoaikainen ja vakituinen työntekijä.

”Täällä kaikki olivat mukavia ja hommat lähtivät rullaamaan mukavasti heti alusta asti. Missään aiemmassa työpaikassani ei ole ollut sellaista ilmapiiriä kuin täällä. Kaikesta voi puhua ja työntekijöitä kuunnellaan herkällä korvalla. Olen viihtynyt hirveän hyvin”, hän kertoo.

Jämsen arvelee juuri hyvän ilmapiirin olevan yksi niistä keskeisistä seikoista, joka on johtanut yrityksen menestykseen. Tampereelta lähtöisin oleva Koti Puhtaaksi on laajentanut toimintaansa pääkaupunkiseudulle ja työntekijämääräkin on tuplaantunut siitä, kun Jämsen aloitti työssään.

Kasvu näkyy myös toimistolla Tampereen Lahdesjärvellä, jonne yritys muutti hiljattain edellisten toimitiloihin käytyä liian ahtaiksi. Toimiston reunoja kehystäviä pahvilaatikkopinoja ei ole ehditty vielä purkaa, mutta seinillä näkyvät työntekijöiden kuvat, joiden ympärille on liimattu käsin kirjoitettuja tsemppiviestejä. Jämsenin kuvan vierestä lukee ”Hauska”, ”BEST” ja ”ilopilleri”.

Työkaverit kuvaavat Heli Jämseniä hauskaksi ja räväkäksi persoonaksi. Kuva: Annina Mannila

Miten hänen työpaikastaan on sitten tullut yksi Suomen parhaista? Avoimuuden ja rennon ilmapiirin rakentamiseen yksi keskeinen käytäntö on Jämsenin mukaan koko tiimin yhteinen kuukausipalaveri. Se tarjoaa mahdollisuuden tavata työkavereita ja palaverin aikana käydään läpi edelliseltä kuukaudelta tulleet asiakaspalautteet. Reklamaatioiden kohdalla työntekijät ideoivat yhdessä parannusehdotuksia ja eniten positiivisia palautteita kerännyttä työntekijää muistetaan pienellä palkinnolla. Jämsenille se on tullut jo kolmesti.

Kuukausipalaverien lisäksi työporukka kokoontuu viettämään aikaa säännöllisesti myös kevyemmän ohjelman parissa.

”Virkityspäiviä on aika usein, ihan muutaman kuukauden välein. Niitä en jättäisi väliin, vaikka mikä olisi. Olemme käyneet esimerkiksi keilaamassa, Megazonessa ja mökillä grillaamassa ja saunomassa. Seuraavaksi suunnittelemme yhdessä kauneudenhoitoon painottuvaa iltaa”, Jämsen listaa.

Työnantaja on myös tarjonnut työntekijöilleen mahdollisuuden ostaa yrityksen osakkeita, joihin pääsee kiinni jo sadalla eurolla. Jämsen pitää sitä hienona mahdollisuutena ja hän on harkinnut myös osakkeiden ostamista tulevaisuudessa. Lapsiperheen taloudessa on kuitenkin monenlaisia menoeriä.

”Tulen palkallani toimeen, mutta rivitaloasunto, kaksi autoa ja kolme lasta pitävät huolen siitä, että kaikki menee mikä tulee. Tällä hetkellä palkkani on 11,02 euroa tunnilta, mutta huhtikuusta lähtien se nousee 11,20:n euroon”, hän kertoo.

Suurimmissa kiinteistöpalvelualan yrityksissä on viime vuoden aikana sovittu eritelisästä, joka on tuonut alan työntekijöille lisäeuroja palkkapussiin.

”Meillä ei ole ollut puhetta eritelisästä. Olisihan se todella mukava, jos se saataisiin meidänkin yritykseen. Täytyy ottaa seuraavassa palaverissa puheeksi”, Jämsen sanoo.

Tulevan palaverin ohjelmassa on myös Great Place to Work -tunnustuksen juhliminen koko työporukan kesken. Päivämäärästäkin on jo päätetty. Aiemmin Koti Puhtaaksi Oy on saanut mm. Pirkanmaan Vuoden Työnantaja 2018 -palkinnon sekä toimitusjohtaja Saana Tyni on palkittu Puhtausalan esimies 2019 -palkinnolla.

Jämsen katsoi viime viikon palkintogaalaa jännityksellä kotonaan.

”Kun seurasin tapahtuman live-lähetystä Facebookista, niin kyllä meinasi kyynel tulla silmään. Siihenhän me tähdätään, että parhaita ollaan”, hän sanoo.

Palkintojen myötä saadulla huomiolla Jämsen toivoo olevan positiivinen vaikutus mielikuvaan siivousalasta. Vaikka Jämsenin omat asiakkaat ovatkin pääsääntöisesti kiitollisia hänen työstään, ala kaipaisi hänen mielestään enemmän arvostusta.

”Toivon, että saamiemme palkintojen myötä nähtäisiin, ettei tämä työ ei ole mitään 'paskatyötä'. Jos meitä ei olisi, niin moni koti olisi kyllä likainen”, hän muistuttaa.

Teksti: Minna Raitapuro

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle

PAMin palvelut kesällä
Puhelinpalveluissa on poikkeuksia kesällä 5.–30.7.
Puhelinpalvelut ma–ti ja to–pe klo 10 –14 . Keskiviikkoisin suljettu.

PAMin aluetoimistot ovat suljettuina 5.–30.7. lukuun ottamatta Helsinki-Uudenmaan aluetoimistoa, joka on auki normaalisti koko kesän.