Tiedote - 17.05.2016 klo 14.44

Sitkeä hotellilakko Norjassa paikallisesta sopimisesta

Norjan hotellilakko on jatkunut sitkeästi huhtikuun lopulta. Alussa lakossa oli 3 351 työntekijää, nyt 7 700. Kiistan ytimessä on ammattiliiton vaatimus paikallisesta sopimisesta.

Hotelli- ja ravintolatyöntekijät ovat Norjassa järjestäytyneet Fellesforbundetiin. Se vaatii palkankorotusta sekä oikeutta paikalliseen sopimiseen palkoista - mitä työnantajat vastustavat tiukasti. Lakossa on vain osa maan hotelleista. Fellesforbundet ehdottaa työehtosopimukseen lisäystä, jolla yrityksissä voitaisiin maksaa työehtosopimuksen alarajan ylittäviä palkkoja yrityskohtaisten neuvottelujen pohjalta. Tätä työnantaja vastustaa.

Liiton ehdotuksessa työehtosopimuksen muutoksiksi esitetään, että ”työntekijöiden palkkaa korotetaan vähimmäispalkkojen yli pätevyyden, ammattitaidon, vastuun ja työn sisällön perusteella.”

Tätä varten työehtosopimuksen solmimisen jälkeen käydään ”todelliset paikalliset palkkaneuvottelut”, liitto vaatii.

Ne pohjautuvat kunkin yrityksen taloudelliseen todellisuuteen. Tämä arvioidaan yhdessä yrityksen talouden, tuottavuuden, tulevaisuuden näkymien sekä kilpailutilanteen pohjalta.

Paikallisia neuvotteluja varten luottamusmiehelle toimitetaan ajantasainen tieto kaikkien työntekijöiden tuntipalkoista, Fellesforbundet esittää. Palkkatietojen pohjalta sovitaan paikalliset palkanlisät.

Työehtokiista on vaikuttanut myönteisesti järjestäytymiseen. Liitto on saanut huhtikuun alusta 2 500 uutta jäsentä alalta.

Verdens Gang -lehti raportoi, että nyt työnantajaliitto NHO olisi tulossa neuvottelupöytään. Se sorvaa lehden mukaan esitystä, joka antaisi työntekijöille oikeuden keskustella palkasta johdon kanssa kerran vuodessa.

Ammattiliittojen keskusjärjestö LO:n puheenjohtaja Gerd Kristiansen muistutti lakon alkaessa, että maan kolme hotellimiljardööriä ansaitsevat kymmeniä miljoonia euroja. Heidän hotelliensa työntekijät työskentelevät kuitenkin erittäin pienellä palkalla.

Choice-hotelliketjun omistaja Petter Stordalen on norjan rikkaimpia ihmisiä. Norjalainen Kapital-lehti laski hänen omaisuutensa arvoksi viime vuonna 1,45 miljardia euroa.

Voimakkaasti kasvanut Choice avaa ensimmäisen Clarion-hotellinsa Suomeen lokakuussa

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat