24.09.2014 klo 17.06

SOLille jää sittenkin tynkä Helsinki-Vantaan turvatarkastuksista

SOL Palvelut tinki samana päivänä sekä turvatarkastajiensa että Finavian kanssa.

SOL Palvelut Oy neuvotteli keskiviikkona uuden sopimuksen sekä Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastushenkilöstönsä että Finavian kanssa. Lopputulos on, että osa SOLin turvatarkastajien työpaikoista säilyy, mutta suurin osa poistuu.

SOL Palvelut Oy ja sen Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastushenkilökunta solmivat keskiviikkona uuden paikallisen sopimuksen. Muutaman tunnin kuluttua tästä SOL ja Finavia sopivat, että osa SOLin turvatarkastuspalveluista jää sittenkin lentoasemalle. Jälkimmäinen sopimus tarkoittaa, että osa SOLin turvatarkastajien työpaikoista lentokentällä säilyy, mutta suurin osa poistuu.

Sopimuksiin päästiin vain päivää ennen turvatarkastajien yt-neuvottelujen päättymistä ja reilu kuukausi sen jälkeen, kun SOL Palvelut irtisanoi koko palvelusopimuksensa lentokenttiä ylläpitävän Finavian kanssa. Keskiviikkoisen sopimuksen mukaan SOLille jää turvatarkastuspisteistä vain niin sanottu ykkösturva.

Yli 300 turvatarkastajaa koskevat yt-neuvottelut ovat päättymässä torstaina (25.9.) ja päätöksistä tiedotettaneen ensi viikon lopulla. Yt-tiedotteessaan SOL kertoi pyrkivänsä löytämään turvatarkastajille töitä muualta yhtiöstä.

SOLin turvatarkastajat ovat eläneet elokuun alusta lähtien täydessä epävarmuudessa työpaikkojensa tulevaisuudesta. Tuolloin SOL ilmoitti lopettavansa turvatarkastuksien tuottajana vuodenvaihteessa, kesken sopimuskauden. Vetäytymisen syynä oli vuonna 2009 alkanut kiista turvatarkastajien työehtosopimuksesta ja työtuomioistuimen loppuvuodesta 2012 antama linjaus, että alalle kuuluu vartiointialan tes. SOL yritti käyttää, ja käyttikin vuosia, turvatarkastajien työssä halvempaa kiinteistöpalvelualan sopimusta.

Mitään täysin lopullista SOLin yksiselitteinen palvelusopimuksen irtisanominen ei siis tarkoittanut, kun SOL löysi vielä uutta tingittävää. Viimeisin käänne oli adressi, jossa 48 työpaikoistaan huolestunutta työntekijää ilmoitti luopuvansa joistakin eduistaan, jos työpaikat vain säilyisivät.

Viime viikon lopulla SOLin turvatarkastajien pääluottamusmies Marjut Pihonen-Randla saikin työnantajalta uuden sopimustarjouksen, jossa etuja oli heikennetty huomattavasti enemmän kuin mihin adressissa oli myönnytty. Painetta luotiin vuorokauden vastausajalla, jonka aikana työntekijöiden riittävä kuuleminen olisi ollut luottamusmiehelle mahdotonta. Lopulta aikataulu kuitenkin salli lisäpäiviä ja neuvottelujen jälkeen sopimuksesta putosi suurimpia heikennyksiä pois.

Lukuisia SOLin työntekijöitä on siirtynyt viime viikkoina muille lentokentällä toimiville yrityksille. Niitä ovat Finavian tytäryhtiö Airpro sekä Securitas, ISS Palvelut ja Turvatiimi.

Aiheesta lisää perjantaina 26.9. ilmestyvästä Pam-lehdessä - näköislehdessä taustaa ja Finavian kommentit. Lue myös PAMin neuvottelupäällikön Jyrki Sinkkosen kolumni.

Juttua on muokattu 25.9. kello 11:40: Työtuomioistuin antoi lausuntonsa turvatarkastuksissa käytettävästä työehtosopimuksesta loppuvuodesta 2012, eikä tänä keväänä, kuten jutussa alun perin luki.

Teksti: Matias Manner (deleted)

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme