27.05.2014 klo 12.41

Suljettu kassa ahmaisi myyjän käden

Myyjän käsi juuttui suljetun kassan puristamaksi 20 minuutin ajaksi Sandvikenin Ica-marketissa Ruotsissa. Käden irrottamiseen kassasta tarvittiin palokunta. 

Myyjän käsi juuttui suljetun kassan puristamaksi 20 minuutin ajaksi Sandvikenin Ica-marketissa Ruotsissa. Käden irrottamiseen kassasta tarvittiin palokunta. 

Valintamyymälän 24-vuotias myyjä oli avaamassa kassaa aamulla, mutta setelinsyöttäjän sähköinen hissijärjestelmä ei tuntunut toimivan kunnolla. Lopulta hän sai sen toimimaan, mutta se ei pysähtynytkään virran katkaisemisesta huolimatta.

Sen seurauksena työntekijän toisen käden sormet juuttuivat kiinni. "Hän huusi suoraa huutoa. Joku katkaisi virran ja yritti irrottaa käden, mutta se ei onnistunut", sanoo apuun rientänyt myyjä Eva Wannberg Handelsnyttille.

Työtoverit hälyttivät ambulanssin ja pelastuspalvelun, jotka saapuivat paikalle noin 20 minuutin kuluttua. Lopulta palokunta sai käden irti sorkkaraudalla.

Loukkaantunut myyjä vietiin ambulanssilla Gävlen sairaalaan. Koko käsivarsi on turvonnut, mutta luita ei ole murtunut. 

Liitto tutkii tapahtuneen 

Kauppias olettaa kyseessä olleen teknisen vian. Sähkökatkaisijassa saattoi olla vika, jonka vuoksi setelinsyöttäjä ei pysähtynyt virran katkaisemista huolimatta. Kauppias kertoo jo tilanneensa uudet sähkökatkaisijat kaikkiin kassoihin.

Marketissa on Cashguard-merkkinen setelinsyöttäjä, joka on liitetty Itabin kassapöytään. Cashguardin edustaja olettaa vian olleen kassapöydässä eikä setelinsyöttäjässä. Yhtiö lupaa kuitenkin tutkia asian tarkemmin.

Ruotsin työympäristövirasto ei tiedä aiempia vastaavia työtapaturmia. Sekin tutkii sattuneen tapaturman. Handels-ammattiliiton työsuojelusta vastaavat ovat myös yhteydessä kauppaan selvittääkseen syyt tapahtuneeseen.

Ruotsin vähittäiskaupoista raportoidaan vuodessa 500 työtapaturmaa, joihin liittyy sairauslomaa. Useimmat niistä liittyvät putoamisiin ja kaatumisiin, työkalujen kuten veitsien käyttöön, tavaroiden kuljetukseen sekä leikkuukoneiden tapaisten laitteiden käyttöön.

Kassakoneisiin liittyvät onnettomuudet ovat harvinaisia. Myyjän sormet voivat juuttua kassalaatikkoon, liukuhihnaan tai kassan rullasäleikköön.

Heikki Jokinen

Teksti: Mirka Mäntylä

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa

020 690 211 klo 10-14

Ruotsinkielinen jäsenyys- ja työsuhdelinja

030 100 640 klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle