Työelämä - 12.11.2018 klo 15.13

Suomalaiset kuluttajat tekevät vähemmän ostoksia verkkokaupassa kuin muut pohjoismaalaiset – poikkeuksena Suomen nuoret

Ostosten tekeminen kännykällä on yleistynyt. Kuva: Gettyimages

Pohjoismaissa kuluttajat ovat tottuneita verkko-ostajia, mutta suomalaiset kuluttajat ovat tulleet hitaammin mukaan. Suomessa vain nuorin ikäryhmä on verkko-ostoissa muiden Pohjoismaisten tasolla ikäryhmässä.

Suomi on tähän asti suhtautunut verkko-ostoihin naapurimaitaan varovaisemmin. Kun Pohjoismaissa 60 prosenttia kuluttajista on tehnyt verkko-ostoja alkuvuonna, niin suomalaisista kuluttajista 45 prosenttia, kertoo PostNordin verkkokauppa-asiantuntija Sinikka Eloranta. Luvut kuvaavat kuukausikohtaista keskimäärää tammi-kesäkuussa 2018. Kuukausittaista tilastointia tekevä PostNord on Pohjoismaiden johtava logistiikkatoimija.

Kuluttajien määrään nähden verkkokaupan levinneisyys on Pohjoismaissa suurinta Ruotsissa, jossa kaksi kolmesta kuluttajasta on tehnyt verkko-ostoksia alkuvuonna. Tanskalaiset ja norjalaiset ovat kannoilla. Suomen verkko-ostajien osuus on ainoastaan nuorimmassa, 18–29-vuotiaiden ikäryhmässä, samalla tasolla muiden Pohjoismaiden kanssa. Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa 30–49-vuotiaat tekevät eniten verkko-ostoksia.

Muodin eli vaatteitten ja kenkien ostaminen verkosta on kasvanut kaikissa Pohjoismaissa. Verkko-ostajista 37 prosenttia on ostanut muotia. Kärkituotteisiin kuuluvat myös viihde-elektroniikka, mediatuotteet sekä kosmetiikka. Päivittäistavarakaupan tuotteiden verkkomyynti on Elorannan mukaan nousussa. Pohjoismaissa 11 prosenttia verkko-ostosten tekijöistä on ostanut päivittäistavarakaupan tuotteita, Suomessa 8 prosenttia.

Sinikka Eloranta esitti tuoreita verkkokaupan lukuja PAMin Muuttuva kauppa -seminaarissa maanantaina 12.11. Helsingissä. Seminaarin tarkoituksena on PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalon mukaan osaltaan tunnistaa kaupan ja logistiikan tulevat haasteet.

Elorannan mukaan suomalaista kuluttajaa houkuttaa verkkoon verkkokauppojen laajat valikoimat. Siihen, että suomalaiset ostavat mielellään juuri ulkomaisista verkkokaupoista, Eloranta löytää syyn:

"Suomessa ei ole kovin paljon verkkokauppoja."

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Moniin kysymyksiin löydät  vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 
Esimerkiksi jäsenyyteen, jäsenmaksuihin sekä jäsenetuihin liittyvät asiat
030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat
Esimerkiksi palkkaan, työaikoihin, lomiin ja irtisanomisiin liittyvät asiat
030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska
Ärenden som bland annat hänför sig till medlemskapet, medlemsavgifter samt medlemsförmåner och frågor som bland annat hänför sig till lön, arbetstider, semester och uppsägning.
030 100 640 klo 10-14

Membership services in English
Matters concerning among others your membership, membership fees and benefits
030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English
Questions you have about salary, working hours, holiday and dismissal etc.
030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle