The Parturi sopi ensimmäisenä yrityskohtaisen työehtosopimuksen PAMin kanssa
PAM haluaa sopia hiusalan yritysten kanssa yrityskohtaisia työehtosopimuksia. Ensimmäinen yrityskohtainen sopimus on syntynyt The Parturiin.
PAM pyrkii turvaamaan hiusalan työntekijöiden työ- ja palkkaehdot sopimalla yritysten kanssa yrityskohtaisia työehtosopimuksia.
The Parturi (Nordic Men´s Hair) solmi yrityskohtaisen työehtosopimuksen ensimmäisenä yrityksenä. 12 liikkeen ketjussa on nelisenkymmentä työsuhteista työntekijää yhdeksässä kaupungissa. PAMin hallitus hyväksyi työehtosopimuksen tänään torstaina. Neuvottelutulos syntyi The Parturin kanssa viime viikon torstaina.
PAMin hiusalan aktiiveista koostuva sopimusalatoimikunta puolsi alkuviikolla neuvottelutuloksen hyväksymistä.
Perusasiat taataan
PAMin neuvottelupäällikkö Jyrki Sinkkosen mukaan yrityskohtaisilla työehtosopimuksella taataan parturi-kampaajille aivan perusasioita.
”Sopimus takaa minimipalkan, lomarahat ja sairausajan palkat. Muutoin noudatetaan kaupan työehtosopimusta. Kaupan lisistä sovittiin pienellä kellonaikamuutoksella”, Sinkkonen sanoo.
Kaupan työehtosopimusta noudatetaan jo niihin noin 400 parturi-kampaajaan, jotka ovat S-ryhmän palveluksessa.
”Tavoitteenamme oli saada hiusala kaupan työehtosopimuksen piiriin, jolloin siitä olisi saatu yleissitova, mutta tällä erää Kaupan liitto ei sitä hyväksynyt”, Sinkkonen toteaa.
The Parturin toisen omistajan Niko Tiuraniemen mielestä parturi-kampaajaksi on voitava opiskella tietäen, että työ tarjoaa toimeentulon.
”Työehtosopimus on tärkeä niin työntekijöiden turvallisuuden kuin alan arvostuksen ja uskottavuuden kannalta”, Tiuraniemi sanoo.
”Hyvät ja vastuuntuntoiset yritykset sopimaan”
Vakiintunut ja pitkä neuvottelukäytäntö alalla katkesi, kun PAMin neuvottelukumppani Suomen Hiusyrittäjät irtisanoi hiusalan yleissitovan työehtosopimuksen päättymään 30.10.2018. PAMin tavoitteena on saada yrityskohtainen sopimus hyväksytyksi muissakin alan yrityksissä kuin The Parturissa.
”Uskon ja luotan siihen, että hyvät ja vastuuntuntoiset työnantajat lähtevät mukaan yrityskohtaiseen sopimukseen”, Sinkkonen sanoo.
PAMiin kuuluu yli 1500 hiusalan työsuhteista parturi-kampaajaa.