Tiedote - 25.09.2014 klo 09.33

PAMin Julkunen: Pohjois-Karjalan kauppakamari ajaa suurten yritysten etua

Pohjois-Karjalan kauppakamari hakee poikkeusluvalla laajempia aukioloaikoja maakunnan vähittäiskaupalle. Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen pitää kauppakamarin suunnitelmia käsittämättöminä.

- Kauppojen aukioloajat ovat Suomessa erittäin laajat. Asiakkailta tulevaa aukioloaikojen laajentamisen tarvetta ei ole olemassa, sanoo Julkunen.

Lapin aluehallintovirasto joutuu käsittelemään kauppakamarin hakemusta, jossa se haluaa Pohjois-Karjalan kauppojen olevan auki kaikkina viikonpäivinä kello 7.00 ja 21.00 välisenä aikana, myös juhlapäivinä. Aukiolon tarpeellisuutta kauppakamari perustelee venäläismatkailijoilla.

– Venäläiset matkailijat ovat hyvin tietoisia kauppojen aukioloajoista, eikä näyttöä aukioloaikojen laajentamisen tarpeellisuudesta ole, toteaa Julkunen ja näkee tilanteen olevan jopa päinvastainen, koska rajoitetuilla aukioloajoilla pystytään tarjoamaan laajempia palveluja, joita matkailijat arvostavat.

Julkunen näkee, että mahdollinen poikkeuslupa tulisi vaikeuttamaan erikoiskaupan toimintaa ja vahvistamaan suuria kaupan alan yrityksiä.

- Laajat aukioloajat keskittävät myyntiä enemmän suuriin kaupan yksiköihin. Tämä tarkoittaisi, että pienet erikoiskaupat, joille nykyiset aukioloajat ovat riittävät tai jopa liiankin laajat, ajettaisiin todella ahtaalle. Lisäksi aukioloaikojen laajentaminen heikentäisi myös ravintola-alan kannattavuutta, selvittää Julkunen.

– Aukioloaikojen laajentaminen heikentäisi jo nykyiselläänkin vaikeaa työllisyystilannetta. Epäilenkin, että poikkeusluvan takana ovat henkilöt, joille ihmisten, kaupan alan työntekijöiden ja pienyritysten arki on hyvin vierasta, ja joiden vapaa-aika kuluu elitististen harrastusten parissa, ei kaupassa.

Vaikka hakemuksen takana on kauppakamari, osoittaa Julkunen sanansa myös Kaupan liitolle ja pääministerille.

- Kaupan työntekijät ovat luottaneet siihen, että sovitusta pidetään kiinni. Nykyisiä aukioloaikoja päätettäessä työnantajia edustavan Kaupan liiton neuvottelijat antoivat lupauksen, että jatkossa poikkeuslupien anomukset loppuvat lähes kokonaan. Lupaukset eivät pitäneet, vaan Kaupan liittoa lähellä olevat kauppakamarit ovat tehtailleet jatkuvasti uusia poikkeuslupia.

- Pääministeri Alexander Stubb on valinnut asiassa puolensa, kun hän keskuskauppakamarin veropäivillä ilmoitti haluavansa purkaa vähittäiskaupan aukioloaikojen rajoitukset. Olen pettynyt, että pääministeristä on tullut suurten yritysten ja Kauppakamarin juoksupoika, toteaa Julkunen.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat