Tiedote - 19.01.2015 klo 12.00

PAMin Kaarlo Julkunen: Kuka maksaa kaupan hintakilpailun?

Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen puhui Kuopiossa maanantaina kauppojen hintakilpailusta. Hän toivoo, että hintakilpailu pysyisi hallinnassa eikä vaarantaisi alan työpaikkoja.

- Hintakilpailun lyhyen tähtäimen voittajia ovat kuluttajat, mutta miten kilpailu rahoitetaan? Kauppa on valittanut myynnin ja kannattavuuden heikkenemisestä, mutta kuitenkin nyt löytyy varaa laskea hintoja, ihmetteli Julkunen.

Kaupan alalta on viime aikoina vähennetty yt-neuvottelujen seurauksena paljon työpaikkoja ja työtunteja. Julkunen pitää mahdottomana, että samalla kun irtisanotaan ja osa-aikaistetaan heikennetään kannattavuutta.

- Lisätyötä haluava osa-aikatyöntekijä tai alalta irtisanottu työntekijä joutuu ihmettelemään, miten hintojen alentamiseen löytyy yllättäen varaa, vaikka yt-neuvottelujen aikaiset puheet olivat aivan toisenlaisia, totesi Julkunen.

- En usko hintakilpailun parantavan palvelua, lisäävän työpaikkoja tai vähentävän osa-aikaisuutta. Hintakilpailu voi pahimmillaan johtaa entistä keskittyneempään kauppaan, jossa kuluttajien asema on nykyistäkin heikompi. Markkinaosuuksista kilpailemisen kustannusten maksajia voivat loppujen lopuksi olla kuluttajat sekä alan työntekijät.

Julkunen toivoo, ettei kyseessä ole vain lyhytnäköinen mainostemppu, vaan että kaupan yrityksissä on mietitty kunnolla hinnanalennusten vaikutuksia.

- Hetken päästä edessä ei saa olla tilanne, jossa yt-neuvottelujen kautta haetaan henkilöstöltä kassaan lisää rahaa, kun kauppa ei hintakilpailun takia kannata. Työntekijät eivät voi olla huonojen päätösten maksumiehiä.

- Kuluttajien ja erityisesti pienituloisten talouksien kannalta kaikki toimet, joilla ostovoimaa saadaan parannettua, ovat lähtökohtaisesti kannatettavia. Ruoan hinnalla on suuri vaikutus ostovoimaan asumiskustannusten lisäksi. Toivoisinkin, että kaupan esimerkki hintojen alentamisesta siirtyisi myös asumiskustannusten alentamiseen, sanoi Julkunen.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat