Tiedote - 25.02.2015 klo 10.49

Tuloeroja ei saa päästää kasvamaan

Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen on huolissaan tuloerojen kasvusta. Hän haluaa palkkasopimukset, joissa on tuloeroja kaventavat tasa-arvoerät. Tänään keskiviikkona 25.2. Julkunen täyttää 60 vuotta, jota hän juhlistaa Kuopiossa ja Joensuussa.

- Tuloerojen kasvu hidastui 2007, jolloin vähimmäispalkkojen korotukset olivat normaaleja suuremmat. Sitä ennen tuloerot kasvoivat räjähdysmäisesti 90-luvun lamavuosista alkaen. Merkittävimpänä yksittäisenä syynä tuloerojen kasvuun pidetään vuoden 1993 verouudistusta, jossa ansiotulojen ja pääomatulojen verotus eriytettiin, toteaa Julkunen.

- OECD:n arvion mukaan kasvaneet tuloerot ovat heikentäneet Suomen kasvua 9 prosenttiyksikköä verrattuna tilanteeseen, jossa tuloerot olisivat pysyneet samana. Meidän ei kannata toistaa samoja 90-luvun virheitä.

Julkunen pelkääkin taloudellisen taantuman pitkittymisen ja heikon nimellispalkkojen kehityksen kasvattavan jälleen merkittävästi tuloeroja. Esimerkkinä hän kertoo muun muassa, että Palvelualojen työttömyyskassa maksoi tammikuussa työttömyysturvaa kaikkien aikojen suurimmalle joukolle, 19 070 henkilölle.

- Keskuskauppakamari kertoi, että vuonna 2013 toimitusjohtajien kuukausipalkat olisivat noin 11-kertaiset tavallisen kokoaikaisen palkansaajan palkkaan verrattuna ja suurissa pörssiyhtiöissä toimitusjohtaja saisi kuukausipalkkaa 17 kertaa enemmän kuin keskimääräinen kokoaikainen palkansaaja, selvittää Julkunen.

- Ero kasvaa vieläkin hurjemmaksi, jos puhutaan pienipalkkaisista koko- tai osa-aikaisista työntekijöistä, jotka saavat selkeästi alle 3 200 euroa kuukaudessa, joka on palkansaajien keskipalkka.

Julkunen haluaa toimenpiteitä, jotka hillitsevät tuloerojen kasvua ja jopa kaventavat sitä.

- Tarvitsemme palkkasopimuksen, jossa olisi reilu, noin kolmanneksen kokoinen tasa-arvoerä. Tämä kaventaisi tuloeroja ja lisäisi samalla kotimaista kysyntää. Palautuvathan matala- ja naispalkkaratkaisuissa palkankorotukset parhaiten takaisin kotimaiseen kulutukseen.

Palkankorotusten lisäksi Julkunen haluaa myös muutoksia verotukseen.

- Mielestäni nyt olisi aika poistaa pääomatuloista osinkojen verohelpotukset ja palauttaa varallisuusvero, esittää Julkunen.

Julkunen 60 vuotta 25.2.

Julkunen järjestää syntymäpäiväkahvit Kuopion torilla keskiviikkona 25.2. klo 11.00 – 13.00 ja Joensuussa Palvelualojen ammattiliiton toimistolla torstaina 26.2. klo 11.00 – 13.00.

Julkunen toivoo, että puheiden sijaan voi esittää laulutervehdyksen Kuuslahden työväentalon IsoKalleKaraokessa perjantaina 27.2. klo 19.00 alkaen. Myöskin lahjojen sijaan Julkunen toivoo, että muistamiset osoitetaan Kuuslahden työväentalon korjaukseen tai talon kirjahankkeeseen tilille Siilinjärven työväenyhdistys ry. FI1847861020019709 (viite: talo tai kirja).

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat