Tiedote - 14.04.2015 klo 13.20

Sääntelyn purku osaksi yhteiskuntasopimusta

PAMin puheenjohtaja Ann Selin esittää, että vaikeassa taloustilanteessa poliitikoilta löytyisi rohkeutta palata aitoon kolmikantaiseen neuvottelemiseen yhteiskuntasopimuksen osalta.

Eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen ensimmäisiä näytönpaikkoja tulee olemaan työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta neuvotteleminen. Vaalipaneeleissa kärkipuolueiden puheenjohtajat eivät ole juurikaan ottaneet kantaa mahdollisen sopimuksen sisällölliseen laajuuteen. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin varoittaa jo etukäteen, että pitkä sopimus, jonka sisältö olisi vain äärimaltilliset palkankorotukset ja veroviilauksia, joiden yhteisvaikutus ei parantaisi ostovoimaa, on erittäin hankala neuvotella.

Ann Selin esittääkin, että vaikeassa taloustilanteessa poliitikoilta löytyisi rohkeutta palata yhteiskuntasopimuksen osalta aitoon kolmikantaiseen neuvottelemiseen.

- Viime aikoina työmarkkinaratkaisut on tehty lähinnä siten, että työmarkkinaosapuolet ovat rakentaneet paketteja keskenään, jopa suljettujen ovien takana, ja maan hallitus on odottanut deadlinea. Valtio ei siis ole ollut varsinainen neuvotteluosapuoli, vaan paremminkin ilmoittanut omat toimensa joilla voi ratkaisua tukea, kritisoi Selin.

- Kestävän tulopoliittisen kokonaisratkaisun saavuttaminen ja työurien pidentäminen ovat kuitenkin kaikkien allekirjoittamia tavoitteita ja pidän erittäin tärkeänä, että työelämän laatukysymyksiä nostetaan jälleen listalle ja jokainen osapuoli tuo avoimesti, alusta alkaen neuvottelutavoitteensa yhteiseen pöytään. Voi jopa sanoa, ettei meillä juuri nyt ole varaa muuhun kuin tulokselliseen sopimiseen.

Palkankorotusten osalta liikkumavaraa on hyvin vähän lähes kaikilla toimialoilla ja epävarmuus työpaikkojen pysyvyydestä on edelleen työpaikkojen arkipäivää. Rahaa tärkeämpää onkin luottamus tulevaisuuteen. Uuden yhteiskuntasopimuksen on hyvä sisältää elementtejä, jotka esimerkiksi parantavat työntekijöiden hyvinvointia niin fyysisesti kuin henkisestikin, lisäävät työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia oman työnsä kehittämiseen ja helpottavat yritysten byrokratiaa.

- Epävarmoina aikoina on haettava varmuutta lisääviä ratkaisuja, enkä tarkoita sillä euroja. Parempi sääntely sopii mielestäni erinomaisesti osaksi laajempaa työmarkkinasopimusta. Olisi tehokkaampaa perata kolmikantaisesti läpi elinkeino- ja työvoimapoliittinen lainsäädäntömme ja hakea isoista linjoista sopu kuin aihe kerrallaan heitellä koepalloja. Nyt syntyy helposti käsitys, että sääntelyn purku on synonyymi työsuojelun sekä työsuhde- ja työttömyysturvan purkamiselle.

- Usein parempi sääntely tarkoittaa lakien päivittämistä vastaamaan tätä päivää. Esimerkiksi lupamenettelyissä tai ilmoituskäytännöissä on paljon yksinkertaistettavaa, mikä vähentäisi yritysten hallinnollista taakkaa ja toisaalta on syntynyt työnteon muotoja, joita lainsäädäntö ei tunnista lainkaan, kuten 0-sopimukset, jotka lisäävät epävarmuutta, sanoo Selin.

Ann Selin puhui 14.4. työelämän tulevaisuuskysymyksistä palkansaajatilaisuuksissa Kokkolassa ja Vaasassa.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat