Tiedote - 27.05.2015 klo 20.29

PAMin Selin: Hallitusohjelma yllätti rajuudellaan

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin on pettynyt tapaan, jolla pian muodostettava hallitus haluaa yhteisiä talkoita rakentaa.

Tänään julkistetun hallitusohjelman työelämää koskevat kirjaukset ovat harvoja, mutta sitäkin tyrmäävämpiä pienipalkkaisten ja pätkätyöntekijöiden näkökulmasta. Yksityisillä palvelualoilla työskentelee jo 1,2 miljoonaa palkansaajaa, mutta kotimarkkinoiden strategisesta elinkeino- ja työllisyyspoliittisesta kehittämisestä on myös turha etsiä mainintoja.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin on pettynyt tapaan, jolla pian muodostettava hallitus haluaa yhteisiä talkoita rakentaa.

- Olen jo pitkään puhunut sen puolesta, että yhteiskuntasopimusta neuvoteltaisiin aidosti kolmikannassa siten, että jokainen osapuoli toisi reilusti omat näkemyksensä yhteiseen pöytään ja luottamuksellisen prosessin kautta päästäisiin kaikkien kannalta kohtuullisen lopputulemaan. Ennen vaaleja käytetyistä puheenvuoroista ymmärsin, että ainakin pääministeripuolue olisi ollut samoilla linjoilla. Nyt hallituksen tulevat edustajat virittivät kiristysruuvin valmiiksi, ja näistä tunnelmista on erittäin haastava aloittaa neuvottelut, kuvaa Selin tunnelmia.

- On selvää, että on erittäin vaikea hyväksyä ohjelmaan kirjattuja reunaehtoja esimerkiksi työajan pidentämisestä ilman palkankorotuksia. Kokoaikaisessa työsuhteessa kyseessä on suhteellinen palkka-ale, mutta osa-aikaisilla se on konkreettinen leikkaus jo valmiiksi pieniin tuloihin. Esimerkiksi majoitus- ja ravintola-alalla osa-aikaisten palkka on keskimäärin 1350 euroa kuukaudessa. En oikein ymmärrä, miten siitä leikkaaminen auttaa julkista taloutta, joka tapauksessa vaje paikataan tulonsiirroin, sanoo Selin.

Hallitusohjelmaan on lisäksi kirjattu, että koeaikaa tullaan pidentämään ja mahdollistetaan alle vuoden kestäviin työsuhteisiin määräaikaisen työntekijän palkkaaminen ilman perusteluita. Määräaikaisten työsuhteiden lisääminen joustojen nimissä herättää PAMissa myös kysymyksiä.

- Luulisi tiedossa olevan, että irtisanomisaika vastaavassa tilanteessa toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa on 2 viikkoa. Määräaikaistahan ei voi irtisanoa. Jos siis kaivataan yrityksille keinoja joustavoittaa toimintaansa, niin tämä ei sitä kyllä edesauta. Irtisanomisuojaa sillä toki voidaan kiertää, aivan kuten pitkällä koeajallakin, toteaa Selin.

Euroopan unionin paremman sääntelyn paketti on löytänyt tiensä hallitusohjelmaan, mutta yksityiskohdat ovat kotimaisesta versiosta vielä pääosin piilossa. Kauppojen aukiololainsäädäntö on erikseen mainittu purettavaksi. Nykyisen lain mukaan isot päivittäistavarakaupat ovat joutuneet pitämään ovensa suljettuina kirkollisina ja kansallisina juhlapyhinä ja avaamis- ja sulkemisajoissa on rajoitteita. Auki ohjelmassa jääkin, aikooko hallitus poistaa koko liikeaikalainsäädännön vai ainoastaan pienten myymälöiden ja yrittäjien suojaksi luodut rajoitteet. EU:ssa paketin konkreettinen sisältö on ollut lähinnä niin sanottu REFIT-lista, joka sisältää oikeastaan koko työlainsäädännön. Työsuojelunormiston heikentäminen on yksi huolestuttavimmista kysymyksistä myös palvelualojen työntekijöiden näkökulmasta.

- On absurdia puhua ihmisten työkyvystä ja terveydestä hallinnollisena taakkana. On ihan selvä, että turvallisuus luo kuluja, mutta on kai jokin sivistysvaltion mittari, että ihmiset selviävät työurastaan ilman kroonisia työperäisiä sairauksia, vetoaa Selin.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat