Tiedote - 03.06.2015 klo 14.56

PAMin Ann Selin: Yhteiskuntasopimusneuvotteluja ei käydä näin epätasaisesta asetelmasta

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin otti liittokokouksen linjapuheessaan kantaa maan hallituksen suunnittelemiin leikkauksiin.

- Ne johtaisivat työmarkkinoiden pelisääntöjen oleelliseen muutokseen. Yleissitovuuden murenemiseen, työsuhdeturvan heikkenemiseen ja pätkätöiden lisääntymiseen. Jos mukaan otetaan vielä ehtolista, jonka olemassaolosta ei ole varmuutta, voin jo sanoa, ettei sopimusta synny.

Selin korosti, että yhteiskuntasopimusneuvotteluja ei voida käydä näin epätasaisesta asetelmasta. Hallituksen tulee Selinin mielestä sitoutua aitoon kolmikantavalmisteluun muun muassa työlainsäädännössä ja työttömyysturvan uudistamisessa, jotta neuvotteluihin voidaan ryhtyä.

Selin otti kantaa myös EK:n Jyri Häkämiehen ehdotukseen sunnuntailisien luopumisesta.- Hän ei tiedä mistä puhuu, kun hän sanoo työntekijöiden olevan valmiita tekemään töitä sunnuntaisin lisistä riippumatta. Ehkä me tiedämme paremmin, mikä työntekijöiden kanta on.

Maan hallitus on esittänyt yksikkötyökustannusten alentamista. Ne voidaan tehdä joko alentamalla työkustannuksia tai nostamalla tuottavuutta.

- Osa-aikaisille palkan alentaminen iskisi pahimmin. Kun nyt jo on erittäin vaikeaa tulla toimeen, mistä on oikeasti varaa enää tinkiä, Selin kysyi.

PAMin liittokokous päätti päätöspäivänään liiton tavoiteohjelmasta vuoden 2019 loppuun. Tavoiteohjelmalla PAM linjaa toimintaansa seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

- Tavoiteohjelmasta käydyn keskustelun perusteella on selvää, että ykkösjuttumme on jatkossakin sen varmistaminen, että palvelualojen työntekijät tulevat työllään toimeen ja työn arvostus näkyy palkkanauhassa. Tarvitsemme lisää toimia työelämän epävarmuuden vähentämiseksi, Selin sanoi.

PAMin tavoiteohjelma pureutuu kuuteen pääkohtaan, joita ovat sosiaalisesti kestävä talouspolitiikka, toimeentulon riittävyys, palvelualojen rakennemuutos ja työn monimuotoistuminen, yritys- ja työpaikkakohtainen sopiminen, työmarkkinoiden tasa-arvo ja työhyvinvointi sekä työssäjaksaminen.

Tavoiteohjelma on osa PAMin uudistumista. Se on syntynyt noin kaksivuotisen prosessin tuloksena, ja prosessiin ovat osallistuneet ammattiosastot ja liiton henkilökunta.

PAMin kolmepäiväinen liittokokous päättyi tänään keskiviikkona. Varsinaiset päättäjäiset vietetään Helsingin Narinkkatorilla kello 15 alkaen.

PAMin tavoiteohjelma 2016–2019 (pdf)

Tavoiteohjelma on PAMin työkalu lähivuosille

Videolla PAMin liittokokouksen päätöstunnelmat.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat