Tiedote - 08.10.2015 klo 10.27

Palvelualojen pohjoismainen unioni SUN: Suomalaisyritysten kilpailukyvyn kohottamista ei saa maksattaa palkansaajilla

Palvelualojen pohjoismainen unioni SUN: Suomalaisyritysten kilpailukyvyn kohottamista ei saa maksattaa palkansaajilla

Pohjoismaisten ammattiliittojen SUNin edustajat antavat täyden tukensa Suomen palkansaajajärjestöille niiden kamppailussa sopimusoikeutensa puolesta. Yli 100 000 palvelualojen työntekijää edustavan SUNin maakokous antaa julkilausuman Suomen ammattiyhdistysliikkeen tukemiseksi.

Suomen porvarihallitus on käynyt rajuun hyökkäykseen ammattiyhdistysliikkeen sopimusoikeutta vastaan uhkaamalla säätää pakkolait, joilla kumotaan yleissitovuuden periaate, jossa järjestäytymättömätkin työnantajat joutuvat maksamaan vähintään yleissitovan työehtosopimuksen mukaisia vähimmäispalkkoja. Hallitus on tekemässä 3,2 miljardin tulonsiirtoa yrityselämälle yhteiskuntasopimuksen ja yritysten hintakilpailukyvyn nimissä, mikä merkitsee palkansaajille sopimismenettelyllä saavutettujen etujen osittaista menettämistä. Maan hallitus tulee pakkolailla ay-liikkeen tontille, jossa työmarkkinajärjestöt ovat 1940-luvulta saakka käyttäneet saavuttamiaan sopimusoikeuksia. Niitä on sovellettu menestyksekkäästi tehden useita kolmikantaisia ja laajoja tulopoliittisia sopimusratkaisuja ja eläkeratkaisuja, viimeisimpänä saavutuksena työllisyys- ja kasvusopimus.

Suomen palkansaajaväestö on vastikään osoittanut suuttumustaan hallituksen politiikkaa vastaan antamalla vakavan varoituksen hallitukselle toimenpiteille mielenosoituksessa Helsingin Rautatientorilla, jonne oli kokoontunut noin 30 000 palkansaajaa. Valtakunnallisesti mielenilmaukseen osallistui noin 330 000 palkansaajaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jatkoa seuraa, ellei hallituksen politiikka muutu. Kansan ääntä porvarihallitus ei halua kuulla. Elinkeinoelämän keskusliitto EK sanelee ja Suomen hallitus toteuttaa siekailematta sen tahtoa. Ei ihme, ettei EK:lla ole halua neuvotteluihin: he saavat hallituksen esityksen mukaisesti 3,6 miljardin hyödyn 30 miljoonan panostuksella.

SUNin edustajat pohjoismaisista ammattiliitoista antavat täyden tukensa Suomen palkansaajajärjestöille kamppailussa sopimusoikeutensa puolesta. Yritysten kilpailukyvyn kohottamista ei saa maksattaa palkansaajaväestöllä, nyt eteenpäin on mentävä sopimalla huomioiden pitkän aikavälin toimenpiteet. Äkkilääkkeillä ei synny kuin paha krapula.

Palvelualojen pohjoismainen unioni SUN vetoaa pohjoismaiseen ammattiyhdistysliikkeeseen, että se tarvittaessa toimii yhteisrintamassa Suomen hallitusta vastaan, mikäli se edelleen hyökkää Suomen palkansaajaväestön sopimusoikeuksia vastaan ja leikkaa työntekijöiltä pakkolakien avulla työehtosopimuksella saavutettuja etuja.

Palvelualan pohjoismainen unioni SUN edustaa kiinteistö-, siivous-, pankki- ja vakuutusalaa sekä sosiaalivakuutus- ja turvallisuusalaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Färsaarilla. Suomesta järjestöön kuuluvat Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. SUN edustaa yli 100 000 pohjoismaista palvelualojen työntekijää.

 

Uusimmat

Suosituimmat