Tiedote - 16.10.2016 klo 20.22

Finanssivalvonnalta tiukka tulkinta Anttilan palkankorotuksiin

Anttilasta työttömäksi jääneet työntekijät joutuvat kärsimään Finanssivalvonnan tiukasta tulkinnasta ja konkurssipesän hitaudesta.

Työttömyyskassat joutuvat noudattamaan valvovan viranomaisen Finanssivalvonnan tulkintoja. Anttilasta työttömäksi jääneiden työntekijöiden kohdalla tulkinta oli hyvin selkeä, eli 10 prosentin palkankorotus katsottiin työttömyysturvalain 3 luvun 6 §:n mukaiseksi jaksotettavaksi etuudeksi.

- Ehdimme jo käsitellä ensimmäiset päivärahahakemukset ilman palkankorotuksen jaksottamista. Finanssivalvonnalta tuli kuitenkin tulkinta, jonka perusteella kassoille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin jaksottaa palkankorotus työntekijöiden kannalta työttömyysturvaa heikentävästi, kertoo Palvelualojen työttömyyskassan johtaja Markku Virtanen.

Virtanen toivoo, että anttilalaiset rohkaistuvat valittamaan Finanssivalvonnan tulkinnan mukaisesta päätöksestä työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan. Mahdolliset valitukset lähetetään työttömyyskassalle.

– Se on pitkä tie, mutta siten asiasta saataisiin tulkinta, jota voitaisiin pitää ennakkopäätöksenä, Virtanen toteaa.

Palvelualojen työttömyyskassassa on tehty esimerkkilaskelmia. Jos työntekijän palkka on ollut 1900 euroa ja korotuksen jälkeen 2100 euroa kuukaudessa, ja työntekijä on saanut korotettua palkkaa 4.-31.8., jaksotus pidentää omavastuuaikaa 2 päivällä. Tällöin työttömyyden alkuun tulee 7 päivän jakso, jolta ei saa ansiopäivärahaa (omavastuuaika 5 päivää + jaksotusaika 2 päivää). Kun korotusta ei oteta huomioon päivärahan perusteena olevan palkan määrittelyssä, vaikutus on 0,66 euroa päivässä. Tämä päivärahan korotus siis jää saamatta. Kuukaudessa laskennallinen häviö on 14,19 euroa. Jos korotettua palkkaa on maksettu kaksi kuukautta, on vaikutus noin kaksinkertainen edellä kerrottuun verrattuna.

Osittain tilanteesta voi syyttää myös Anttilan konkurssipesää, joka antoi Finanssivalvontaan ja työttömyyskassoille ylimalkaista tietoa palkankorotuksesta. Yksityiskohtaisempi selvitys konkurssipesältä tuli vasta viime viikolla.

- Konkurssipesä suhtautui työttömyyskassojen selvityspyyntöihin ylimalkaisesti. Jos konkurssipesä olisi antanut kunnolliset selvitykset Finanssivalvonnalle, niin lopputulos olisi saattanut olla toisenlainen. Tilanne harmittaa kovasti, koska olisimme halunneet toimia toisin kuin Finanssivalvonta tulkitsi, pahoittelee Virtanen.

Tiedotetta päivitetty 18.10.2016 kello 8.58 (selvennetty jaksotusajan pituus ja valitusprosessi muutoksenhakulautakuntaan)

 

Uusimmat

Suosituimmat