Yhteiskunta - 09.05.2022 klo 13.25

"Tieto estää työperäistä hyväksikäyttöä"

SAK:n maahanmuuttopoliittinen asiantuntija Eve Kyntäjän toivo ihmisiltä rohkeutta ja solidaarisuutta arjessa, jotta maahan muuttaneet otettaisiin aidosti osaksi yhteisöä.

Ukrainan sotaa Suomeen paenneilla on halu päästä töihin ja kiinni arkeen. Maahanmuuttopoliittisena asiantuntijana Eve Kyntäjä haluaa varmistaa, että Suomeen muuttavat saavat työtä ja tuntevat työelämän pelisäännöt.

"Maahan muuttaneiden asema työelämässä on parantunut, heitä on paljon ja he ovat osa työpaikkojen arkea. Toisaalta muutosta ei ole tapahtunut paljonkaan: maahan muuttaneilla on edelleen vaikeampi saada töitä, on syrjintää ja työperäistä hyväksikäyttöä.

Ukrainalaisten hädästä on jo yritetty hyötyä Suomessakin. Hyväksikäyttö työelämässä on viime vuodet ollut vahvemmin julkisuudessa esillä, mutta riski jäädä kiinni on edelleen pieni. Myös seuraamukset ovat pienet. Alipalkkaus pitäisi tehdä laittomaksi ja työsuojeluviranomaisille pitäisi saada paremmat resurssit ja valtuudet puuttua asioihin.

Työntekijää, jolla on tietoa työehdoista ja työelämän pelisäännöistä, on vaikeampi käyttää hyväksi. Siksi SAK julkaisee tietoa suomalaisesta työelämästä ja työehdoista Työelämän pelisäännöt -sivustolla 23 eri kielellä. Tietoa on käännetty kattavasti ukrainaksi ja venäjäksi. SAK tarjoaa myös maksutonta työsuhdeneuvonta ja käyttää tarvittaessa digitulkkausta.

Ihmiset kotouttavat, ei viranomainen tai esite. Toivon ihmisiltä rohkeutta ja solidaarisuutta arjessa, jotta maahan muuttaneet otettaisiin aidosti osaksi yhteisöä. Kannustan pitämään silmät auki, kysymään mitä kuuluu ja voinko auttaa.

Luottamusmiehillä on suuri rooli siinä, että ukrainalaiset ja muut maahan tulleet tutustuvat työehtoihin ja tulevat osaksi työyhteisöä. Kehotan luottamusmiehiä ottamaan yhteyttä uusiin työntekijöihin aktiivisesti ja suurella sydämellä, kertomaan työehdoista ja työpaikan tavoista sekä neuvomaan arjen asioissa.

Ukrainalaisten osalta on tärkeä huomioida, että on kyse ihmisistä, jotka tulevat kriisin keskeltä. Heitä ei pidä nähdä vain työvoimapulan ratkaisuna. Työnantajien pitäisi huolehtia, että on aikaa ja tahtoa kunnon perehdytykseen. Olisi mahtavaa, jos jokaisella olisi oma mentori tai tukihenkilö."

Teksti: Hildur Boldt

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 ma-pe klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 vardagar kl.  10-14

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  weekdays from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme