29.11.2013 klo 13.11

Turvayhtiö Prosegur loukkaa työntekijöiden oikeuksia

Madridin pörssissä listattu, kolmessa maanosassa toimiva turvapalveluja tarjoava Prosegur on pahoissa ristiriidoissa työntekijöidensä kanssa monessa maassa.

Madridin pörssissä listattu, kolmessa maanosassa toimiva turvapalveluja tarjoava Prosegur on pahoissa ristiriidoissa työntekijöidensä kanssa monessa maassa.

Syyskuun lopulla oikeus määräsi Brasiliassa yhtiön ottamaan takaisin töihin kaksi ammattiyhdistysjohtajaa, jotka oli erotettu "puhtaasti poliittisesti ja kohtuuttomalla" tavalla. Yhtiön ay-toiminnan vastainen linja on johtanut työnseisauksiin Brasiliassa.

Paraguayssa, Kolumbiassa ja Chilessä yhtiö on pyrkinyt heikentämään ammattiliittoja sekä tehnyt erilaisia kostotoimia ay-aktiiveille, raportoi kansainvälinen ammattiliittojen kattojärjestö Uni Global Union.

Se luovutti marraskuun lopussa Espanjan viranomaisille valituskirjelmän Prosegurin OECD:n monikansallisia yhtiöitä ohjaavasta linjauksesta piittaamattomasta toiminnasta. Nämä ohjeet asettavat vähimmäisvaateet vastuulliselle liiketoiminnalle.

Hallitusten, jotka ovat nämä ohjeet allekirjoittaneet, on asetettava kansallinen valvontaelin niitä tukemaan. Prosegur on espanjalainen yhtiö, ja siksi Uni Global Union kirjelmöi Espanjan valtionvarainministeriölle.

Erottamisia ja painostusta

Nyt luovutetussa kirjelmässä  raportoidaan useita Prosegurin tekemiä järjestelmällisiä työntekijöiden oikeuksien loukkauksia Etelä-Amerikan maissa. Ay-aktiiveja syrjittiin ylityökorvauksissa eikä heidän työsopimuksiaan vakinaistettu.

Kirjelmässä listataan useita tapauksia, joissa työehtosopimuksia ei noudettu, ay-aktiiveja on painostettu ja heille on kostettu työoloja huonontamalla. Työläisiä on erotettu ammattiliiton muodostamisesta tai lailliseen lakkoon osallistumisesta.

Paraguayssa ja Perussa Prosegur ei allekirjoittanut työehtosopimusta ammattiliittojen kanssa, vaan itse valitsemansa näennäisliiton kanssa. Perussa se pyrki estämään aidon ay-toiminnan käyttämällä määräaikaisia työsuhteita painostuskeinona.

Paraguayssa yhtiö kielsi työsuojelutarkastajien pääsyn toimitiloihinsa sekä erotti lakkolaiset. Se myös painosti sadat työntekijänsä itse eroamaan yhtiön palveluksesta. Kolumbiassa yhtiö viivytteli oikeuden päätösten toimeenpanossa.

Prosegur on turvapalveluiden päätoimittaja sekä jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin 2014 sekä olympialaisiin 2016, jotka molemmat pidetään Brasiliassa. Ihmisoikeuksien sekä ay-oikeuksien rikkominen on urheilukisoissa hallituksille ja sponsoreille kuitenkin yhtä tärkeämpi asia, Uni Global Union muistuttaa.

Tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Prosegurin liikevaihto oli 2,7 miljardia euroa ja 3,7 miljardia euroa vuonna 2012. Yhtiöllä on koko maailmassa 154 000 työntekijää sekä 390 000 asiakasta. 

Heikki Jokinen

Uni Global Unionin Espanjan viranomaisille toimittama valituskirjelmä (PDF englanniksi)

Teksti: Mirka Mäntylä

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle