Tutkimus palvelualojen työhyvinvoinnista ja osaamisesta jatkuu
Kutsu Työterveyslaitoksen tutkimuksen tulee sähköposteihin näinä hetkinä.
Työterveyslaitos aloitti jo reilu vuosi sitten ”Työhyvinvointi ja osaaminen palveluiloilla”-tutkimuksen. Ensimmäiset kyselykutsut lähetettiin PAMin jäsenille tuolloin. Nyt kerätään uutta tietoa.
Työ palvelualoilla on lukuisien eri muutosvoimien pyörteissä. Koronapandemia lisäsi muutoksen nopeutta ja vaikutti työhyvinvointiin ja työn tuottavuuteen sekä vaati uudenlaista osaamista.
”Koronapandemia pitkittyi ja varautumistoimet saivat erilaisia muotoja. Lisäksi nyt Euroopassa ollaan tällä hetkellä aivan odottamattoman tilanteen äärellä, joka vaikuttaa jo lyhyessäkin ajassa esimerkiksi kulutukseen. Tällä voi olla välittömiä ja kauaskantoisia vaikutuksia palvelualojen työhön”, hankkeesta vastaava erikoistutkija Sara Lindström perustelee.
Nopeasti muuttuvat tilanteet korostavat toisen kyselykierroksen merkitystä. Mahdollisimman monen vastaaminen taas takaisi sen, että tulokset kuvaisivat mahdollisimman kattavasti erilaisia töitä ja työympäristöjä.
”On tärkeää ymmärtää, miten nopeammat ja hitaammat muutokset vaikuttavat työhön ja mitä siitä seuraa niin työpaikoilla kuin laajemminkin yhteiskunnassa”, sanoo Lindström.
Hän kertoo, että tulosten perusteella tuotetaan paitsi tietoa myös työkaluja varmistamaan, että työhyvinvointi ja osaaminen turvaavat tuottavaa työtä palvelualoilla 2020-luvulla.
Tutkimus voi paljastaa uudet normaalit
PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto toteaa tiedossa olevan, että esimerkiksi kiire lisääntyi työpaikoilla merkittävästi koronan myötä, samoin etätyö ja digitalisaation hyödyntäminen.
”Onkin mielenkiintoista saada tuoretta tietoa näistä muutoksista juuri nyt. Onko syntynyt selkeästi jokin uusi normaali liittyen vaikkapa kiireeseen työssä”.
Hän korostaa myös ylipäätään sen merkitystä, että palvelualojen työntekijöiden arkikokemus jalostuu tutkimustiedoksi.
”Vaikka joku asia tiedetään yleisesti todeksi palvelualan työpaikalla, sitä ei välttämättä tiedetä yhteiskunnassa yleensä. Tutkimus voi tehdä siitä näkyvää ja tutkimustietona se on luotettavaa. Sillä PAM voi perustella tarpeita muutoksille ja suunnata omaakin toimintaansa”, Veirto sanoo.
Kyselyn vastausaika päättyy 31.5.2022
Tutkimushankkeessa on mukana rahoittajana ja yhteystahoina Työsuojelurahasto, Työterveyslaitos, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry, Kiinteistötyönantajat ry, Compass Group Finland Oy, N-Clean Oy, Restel Liikenneasemat Oy ja RTK-Palvelu Oy.
Voit lukea lisää tutkimushankkeesta ja sen tuloksista
Työterveyslaitoksen sivulta täältä
ja PAMin vierasblogeista
täältä Osaaminen ja ammattitaito ovat avainasemassa tulevaisuudessa