Tutkimus - 02.05.2022 klo 11.05

Tutkimus palvelualojen työhyvinvoinnista ja osaamisesta jatkuu

Kyselyyn vastaamalla erilaiset työt ja niiden muutokset tulevat näkyviksi.

Kutsu Työterveyslaitoksen tutkimuksen tulee sähköposteihin näinä hetkinä.

Työterveyslaitos aloitti jo reilu vuosi sitten ”Työhyvinvointi ja osaaminen palveluiloilla”-tutkimuksen. Ensimmäiset kyselykutsut lähetettiin PAMin jäsenille tuolloin. Nyt kerätään uutta tietoa.

Työ palvelualoilla on lukuisien eri muutosvoimien pyörteissä. Koronapandemia lisäsi muutoksen nopeutta ja vaikutti työhyvinvointiin ja työn tuottavuuteen sekä vaati uudenlaista osaamista.

”Koronapandemia pitkittyi ja varautumistoimet saivat erilaisia muotoja. Lisäksi nyt Euroopassa ollaan tällä hetkellä aivan odottamattoman tilanteen äärellä, joka vaikuttaa jo lyhyessäkin ajassa esimerkiksi kulutukseen. Tällä voi olla välittömiä ja kauaskantoisia vaikutuksia palvelualojen työhön”, hankkeesta vastaava erikoistutkija Sara Lindström perustelee.

Nopeasti muuttuvat tilanteet korostavat toisen kyselykierroksen merkitystä. Mahdollisimman monen vastaaminen taas takaisi sen, että tulokset kuvaisivat mahdollisimman kattavasti erilaisia töitä ja työympäristöjä.

”On tärkeää ymmärtää, miten nopeammat ja hitaammat muutokset vaikuttavat työhön ja mitä siitä seuraa niin työpaikoilla kuin laajemminkin yhteiskunnassa”, sanoo Lindström.

Hän kertoo, että tulosten perusteella tuotetaan paitsi tietoa myös työkaluja varmistamaan, että työhyvinvointi ja osaaminen turvaavat tuottavaa työtä palvelualoilla 2020-luvulla.

Tutkimus voi paljastaa uudet normaalit 

PAMin tutkimuspäällikkö Antti Veirto toteaa tiedossa olevan, että esimerkiksi kiire lisääntyi työpaikoilla merkittävästi koronan myötä, samoin etätyö ja digitalisaation hyödyntäminen.

”Onkin mielenkiintoista saada tuoretta tietoa näistä muutoksista juuri nyt. Onko syntynyt selkeästi jokin uusi normaali liittyen vaikkapa kiireeseen työssä”.

Hän korostaa myös ylipäätään sen merkitystä, että palvelualojen työntekijöiden arkikokemus jalostuu tutkimustiedoksi.

”Vaikka joku asia tiedetään yleisesti todeksi palvelualan työpaikalla, sitä ei välttämättä tiedetä yhteiskunnassa yleensä. Tutkimus voi tehdä siitä näkyvää ja tutkimustietona se on luotettavaa. Sillä PAM voi perustella tarpeita muutoksille ja suunnata omaakin toimintaansa”, Veirto sanoo.

Kyselyn vastausaika päättyy 31.5.2022

Tutkimushankkeessa on mukana rahoittajana ja yhteystahoina Työsuojelurahasto, Työterveyslaitos, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry, Kiinteistötyönantajat ry, Compass Group Finland Oy, N-Clean Oy, Restel Liikenneasemat Oy ja RTK-Palvelu Oy.

 

Voit lukea lisää tutkimushankkeesta ja sen tuloksista

Työterveyslaitoksen sivulta täältä 

ja PAMin vierasblogeista

täältä Osaaminen ja ammattitaito ovat avainasemassa tulevaisuudessa

ja  täältä Korona näytti työntekijöiden valtavan muutoskyvyn

 

Uusinta uutta

Yhteystiedot

Katso tarkemmat yhteystiedot

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600  klo 10-14 (ma, ke, pe)

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 ma-pe klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

PAMin toimistot
Helsinki-Uusimaa avoinna ma-ti ja to-pe klo 9-16. Muut toimistot maanantaisin. Muina aikoina ajanvarauksella.

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 from 10 am to 2 pm 

Membership services in English

030 100 630 from 10 am to 2 pm (Mon, Wed, Fri)

Employment advice in English

030 100 625  from 10 am to 2 pm 

Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme