Työneuvosto päätti – ruokalähetit ovat työsuhteessa
Ruokalähetit eivät ole itsenäisiä ammatinharjoittajia, vaan he ovat työsuhteessa. Näin päätti Työneuvosto tänään Aluehallintoviraston pyytämässä lausunnossa.
Päätös tarkoittaa, että ruokalähettitoimintaa harjoittavien yritysten tulisi kohdella ruokalähettejään työntekijöinä ja vastattava myös kaikista työnantajan velvoitteista. PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen pitää Työneuvoston lausuntoa erittäin merkittävänä.
”Työneuvoston ratkaisu tarkoittaa, että ruokalähetit voivat saada tulevaisuudessa samat oikeudet kuin muutkin työntekijät. Työnantajien on silloin noudatettava ruokalähettien osalta mm. työaikalakia ja työsuojelumääräyksiä”, toteaa Rönni-Sällinen.
Työneuvoston tänään antama lausunto ei ole lainvoimainen tuomio, mutta Rönni-Sällinen iloitsee kuitenkin päätöksestä. Hän näkee, että ruokapalvelutyöntekijöiden asemaa voitaisiin lopultakin saada parannettua.
”Työneuvoston päätös näyttää suuntaa sille, miten jatkossa ruokalähettien asema nähdään ja miten mm. viranomaisten on suhtauduttava heihin. Nyt odotan, että alan yritykset hyväksyvät työneuvoston päätöksen ja solmivat työsuhteet lähettiensä kanssa”, korostaa Rönni-Sällinen.
PAM on vaikuttanut osaltaan siihen, että ruokalähetit katsotaan työsuhteessa oleviksi työntekijöiksi ja helle saadaan reilut työehdot. Suurimmat alalla toimivat yritykset ovat Foodora ja Wolt.