03.02.2017 klo 15.46

Työntekijä voitti Gigantin korkeimmassa oikeudessa – myös äitiyslomalaisella oikeus lisätyöhön

KKO linjasi, että perhevapaa tai oppisopimusopiskelijan palkkaaminen eivät poista työnantajalta velvoitetta tarjota osa-aikaiselle työntekijälle lisätunteja. Hovioikeus oli ollut eri mieltä.

Gigantin työntekijä oli työskennellyt kokoaikaisena kodinkonemyyjänä vuoteen 2009 asti, kunnes hänen työsuhteensa oli irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Kolme kuukautta myöhemmin hänen kanssaan oli solmittu uusi työsopimus, jossa työaika oli 10 tuntia viikossa. Hän työskenteli myös toisessa Gigantin myymälässä osa-aikaisena.

Vuonna 2010 työntekijä jäi äitiysvapaalle. Kun hän palasi perhevapaalta töihin vuoden 2012 alussa, myymälään oli palkattu uusi vakinainen kodinkonemyyjä. Pian myös toinen uusi myyjä vakinaistettiin ja kolmas palkattiin oppisopimuksella.

Työsopimuslaissa sanotaan, että jos työnantajalla on tarve teettää lisätöitä, tunteja on tarjottava ensisijaisesti osa-aikaiselle työntekijälle – jos hän on sopiva tehtävään ja jos hän ei ole ilmoittanut, että ei ole kiinnostunut lisätyöstä. Näin Gigantti ei kuitenkaan toiminut.

Gigantti perusteli lisätyön tarjoamatta jättämistä sillä, ettei oppisopimuksessa ollut kyse työtehtävistä, vaan koulutuksesta. Korkein oikeus (KKO) kuitenkin totesi, että työnantajan kannalta oppisopimuksen pääasiallinen sisältö on työn tekeminen eikä koulutuksen antaminen.

Äitiysloman aikana palkattua kodinkonemyyjää Gigantti puolestaan perusteli sillä, ettei työntekijä olisi voinut ottaa työtä vastaan silloin, kun lisätyövoimaa tarvittiin. KKO:n mukaan toinen työntekijä olisi tässä tapauksessa pitänyt palkata määräaikaisesti vain perhevapaan ajaksi.

PAMin ratkaisupäällikkö Arja Pohjolan mukaan KKO:n tuomiolla on todella paljon arvoa. Alemmat oikeusasteet ovat viime aikoina omaksuneet linjan, joka ei ole PAMin mukaan toteuttanut lisätyön tarjoamisvelvoitetta lainmukaisella tavalla.

– Korkeimman oikeuden myönteinen päätös on erittäin tärkeä, koska se vahvistaa lain oikea tulkintaa. Päätös ohjaa alempien oikeusasteiden toimintaa, Pohjola toteaa.

Teksti: Solja Virkkunen

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle