15.12.2015 klo 15.55

Työpaikan radonpitoisuus kannattaa mittauttaa

Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen tulee tarkistaa, että työpaikalla työnantaja on suorittanut vaaditut radonpitoisuuden mittaukset ja tarvittaviin korjaustoimenpiteisiin on ryhdytty, mikäli viitearvo on ylittynyt.

Radon on asuntojen ja työpaikkojen sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu. Noin puolet suomalaisen saamasta säteilyannoksesta on peräisin huoneilman radonista. Pitkäaikainen oleskelu suuressa radonpitoisuudessa lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa noin 300 henkeä saa vuosittain keuhkosyövän radonista.

Säteilyasetuksessa (1512/1991) on asetettu raja-arvot työpaikkojen radonpitoisuudelle. Työpaikoilla radonpitoisuus ei saa säännöllisessä työssä ylittää arvoa 400 Bq/m3. Tätä toimenpidearvoa sovelletaan myös kouluihin, päiväkoteihin ja muihin julkisiin tiloihin.

Työnantaja on velvollinen selvittämään työtilojen radonpitoisuuden, jos on syytä epäillä, että toimenpidearvo voi ylittyä. Säteilyturvakeskus ylläpitää luetteloa tällaisista kunnista (ks. lista alla).

Työpaikan hengitysilman radonmittaus on tehtävä integroivalla menetelmällä. Mittaus tehdään lämmityskauden aikana (marras-huhtikuussa), ja mittausajan on oltava vähintään kaksi kuukautta.

Laajoissa kiinteistöissä on tehtävä radonmittauksia useissa eri työkohteissa. Toimistotilojen mittauksissa karkeana ohjeena voidaan pitää yhtä mittausta 200:aa neliömetriä kohti. Teollisuushalleissa ja vastaavissa tiloissa 1–2 mittausta on yleensä riittävä määrä. Mittaus on tehtävä jokaisessa erillisessä rakennuksessa, jossa työskennellään.

Mikäli mittausta ei ole suoritettu, voi mittauksen tilata esimerkiksi täältä.

Luettelo kunnista, joissa työpaikan radon-mittaus on pakollinen:

Asikkala, Askola
Enontekiö
Hamina, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Hollola, Humppila, Hyvinkää,
Hämeenkoski, Hämeenlinna
Iitti, Imatra
Janakkala, Järvenpää
Kajaani, Kangasala, Kauniainen, Kitee, Kittilä, Kivijärvi, Kolari, Kotka,
Kouvola, Kuhmoinen, Kärkölä
Lahti, Lapinjärvi, Lappeenranta, Lemi, Lempäälä, Loppi, Loviisa,
Luhanka, Luumäki
Miehikkälä, Myrskylä, Mäntsälä
Nastola, Nokia
Orimattila
Padasjoki, Parikkala, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Pyhtää, Pälkäne
Riihimäki, Ruokolahti, Ruovesi
Savitaipale, Siuntio, Sodankylä
Taipalsaari, Tammela, Tampere, Tohmajärvi
Virolahti
Ylöjärvi

Oheisen kuntaluettelon lisäksi radonpitoisuus tulee mitata työpaikoilla, jotka sijaitsevat harjuilla tai muilla hyvin ilmaa läpäisevillä sora- tai hiekkamuodostumilla koko maassa. Radonpitoisuus tulee mitata myös kaikissa maan alla sijaitsevissa työtiloissa.

 

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa

020 690 211 klo 10-14

Ruotsinkielinen jäsenyys- ja työsuhdelinja

030 100 640 klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle