Työsopimuslakiin väliaikaisia muutoksia koronaepidemian vuoksi
Työsopimuslain muutoksilla haetaan helpotusta yritysten vaikeaan tilanteeseen.
Keskiviikkona 1. huhtikuuta on astunut voimaan eduskunnan päättämiä työsopimuslain väliaikaisia muutoksia, jotka ovat voimassa 30.6.2020 saakka. Muutoksilla pyritään auttamaan yrittäjiä tilanteessa, jossa asiakkaat ovat kadonneet ja myynti romahtanut koronaviruksen vuoksi.
Määräaikainenkin voidaan lomauttaa
Eduskunnan päätöksen mukaan myös määräaikaisen työntekijän saa lomauttaa samoilla edellytyksillä kuin toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevan. Määräaikainen työntekijä voidaan lomauttaa joko tilapäisesti tai toistaiseksi. Työnantajalla on oltava perusteet määräaikaisen lomauttamiselle.
"Määräaikaisella työntekijällä on oikeus työttömyysturvaan lomautusaikana sekä oikeus purkaa työsopimus lomautuksen perusteella. Tämä mahdollistaa uuden työn vastaanottamisen, jos sellainen löytyy", PAMin neuvontapäällikkö Juha Ojala sanoo.
Koeaikana työsuhteen purku helpompaa
Työnantaja voi purkaa koeajalla olevan työsuhteen myös tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Normaali käytäntö on, että koeaikana työsuhteen saa purkaa vain työntekijään liittyvistä syistä. Työntekijällä on koeaikapurkutilanteessa oikeus työttömyysturvaan.
Takaisinottovelvollisuuden pidennys
Kesäkuun loppuun mennessä irtisanotun työntekijän takaisinottoaikaa pidennetään lainsäädännössä neljästä yhdeksään kuukauteen. Työnantajalla on siis pitempiaikainen velvollisuus ottaa työntekijä takaisin töihin sen sijaan, että tehtävään palkattaisiin kokonaan uusi työntekijä. Pidempi takaisinottoaika koskee irtisanottua riippumatta työsuhteen kestosta.
"Tämä on irtisanotun kannalta hyvä asia. PAM on sopinut tämän jo aikaisemmin keskeisiin työehtosopimuksiinsa", Ojala sanoo.
PAMin sopimuksissa väliaikaisia muutoksia
Eduskunta on muuttanut työlainsäädäntöä myös jouduttamalla lomautuksia siten, että lomautusilmoitusaikoja ja yhteistoimintaneuvottelujen kestoa on lyhennetty. Väliaikainen lainsäädäntö on voimassa 30.6. asti.
PAM on neuvotellut työnantajaliittojen kanssa vastaavat väliaikaiset muutokset työehtosopimuksiin. Muutokset koskevat muun muassa lomautusilmoitusaikaa ja yt-prosessin kestoa, mutta myös omailmoituksia eli sitä, että sairastunut työntekijä tai sairastuneen lapsen vanhempi voi ilman lääkärin tai terveydenhoitajan todistusta jäädä töistä pois kotiin.
"Nämä asiat pitää aina katsoa omasta työehtosopimuksesta", Ojala sanoo.
PAMin työehtosopimuksiin koronan vuoksi tekemät muutokset näet täältä.
Lainsäädäntöön koronaepidemian vuoksi tehdyt muutokset näet täältä.