Tutkimus - 15.03.2019 klo 15.15

Työttömät pitävät ravintolatyötä liian kuormittavana – "Pitäis vaan löytää keittiö, jossa ei koko ajan tarvii olla tuli perseen alla"

Ravintolatyö on monelle läpikulkuammatti, muttei kaikille. Kuva: GettyImages

Pitkään työttömänä olleet keski-ikäiset eivät pidä kokin ja tarjoilijan työtä itselleen sopivana. Nuoremmatkin epäilevät, riittääkö työkyky ravintolatyön tekemiseen.

Ravintola-alalla on sekä työttömiä että avoimia työpaikkoja. Tämän kohtaanto-ongelman mahdollisia syitä etsitään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n juuri valmistuneessa selvityksessä. Laadullinen tutkimus pohjautuu 20 sellaisen työttömän haastatteluun, joille ravintola-ala on entuudestaan tuttu. Heiltä kysyttiin, miksi he eivät ole hakeutuneet alan töihin ja mikä saisi heidät palaamaan alalle.

Selvityksestä käy ilmi kolme huomiota. Ensinnä se, että pitkään työttömänä olleet keski-ikäiset eivät näe ravintola-alaa enää itselleen sopivana alana. Työ koetaan niin kuormittavana. Työtahti on kovempi kuin aiempina vuosikymmeninä. Toisekseen heillä on kokemus, että myöskään rekrytoijat eivät pidä keski-ikäisiä varteenotettavina työntekijöinä. Jos työtä hakeekin, niin kutsua työhaastatteluun ei tule.

Kolmantena löytönä on se, että nuoremmatkin työttömät epäilevät, riittääkö oma työkyky töistä suoriutumiseen.

Työttömien haastatteluissa kuvastuu pettymys alaan, jossa kuitenkin olisi töitä tarjolla:

”Et töitä kyllä ois riittäny mut se tota, kiire, ja työaika ja palkkaus siihen nähden ni se ei ihan mun mielestä mätsänny. Pitäis vaan löytää keittiö, jossa ei koko ajan tarvii olla tuli perseen alla.” 

29-vuotias nainen, työskennellyt ravintola- ja sesonkityöntekijänä Lapissa

 

Miten työstä saisi mielekkään?

Selvitystä johtanut THL:n tutkimuspäällikkö Anna-Maria Isola uskoo, että kun ravintola-alalla ryhdytään etsimään keinoja saada työ jälleen mielekkääksi kaikille, niitä ratkaisuja myös vähitellen löytyy– nykytilanne ei voi jatkua ikuisuuteen.

"Kinkkistä se silti on. Esimerkiksi jos työkuormaa vähennetään sopeutetuilla työvuoroilla, lyhyemmällä työajalla siis, vastassa ovat toimeentulon ongelmat."

Isola pitää kummallisena sitä, että 54 plus -ikäisiä luokitellaan helposti osatyökykyisiksi.

”Tämä kielii siitä, että kaikki löysä on otettu pois suorittavan tason työstä, mikä kuormittaa", hän sanoo.

Sen sijaan, että työntekijä määritellään työkyvyttömäksi tai osatyökykyiseksi, voisi kysyä, miten työntekijä saa kohtuullisen palkan ja työnantaja kohtuullisen työpanoksen. Isolan mukaan työhönottajien asenteista ikääntyviä kohtaan tarvittaisiin lisätutkimusta.

Selvitys tarjoaa ratkaisuksi osallisuuden kokemuksen lisäämistä. Työntekijän jaksamista ylläpitää mahdollisuus vaikuttaa työhön ja kokea ylpeyttä työstä.

”Ja yhteisöllisyys työkavereiden kanssa tuntuu olevan tärkeää”, Isola sanoo.

Äidin ikäiset töihin

PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalolle selvityksen tulos ei tullut yllätyksenä. Ravintolatyön houkuttelevuutta on syytä lisätä, sillä nyt ihmisiä siirtyy toisille aloille.

"Selvitys vahvistaa aiempaa tietoamme. Työ on kuormittavaa, ja sen rinnalla alan palkkaus ei ole kohdallaan", Ylitalo sanoo.

Tutkimushankkeen taustalla on ravintolayhtiö Restel Oy:n halu työllistää pitkäaikaistyöttömiä. Restelin toimitusjohtajan Mikael Backmanin mukaan vaikeus löytää varttuneempia työttömiä suorittavaan työhön ja esimiestöihin viritti tarpeen tutkia asiaa lisää. Selvityksen tulos on jo muuttanut yhtiön rekrytointikäytäntöä:

"Huomasimme itsekin, että hyvin nuoret työhönottajat voivat helposti ohittaa 46-vuotiaan työhakemuksen ajatellen, että tuo olisi oman äidin ikäinen", Backman toteaa.

Selvityksen taustalla ovat myös PAM, Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys sekä THL.

Voit lukea tutkimuksen täältä: Anna-Maria Isola & Erika Mäntylä. Miksi ravintola-ala ei houkuttele työttömiä työnhakijoita? THL, Suomi 2019.

Haastateltavat selvityksessä

”Ne kattoo vain, mikä sun ikä on. Jos olet yli viiskymppinen ja laitat netistä hakemuksia, ei tule mitään vastauksia. “

57-vuotias mies, kokki

”Kauheen stressaavaa kun pitää ehtii tehdä niin hirveesti duunii vaikka tuntuu ettei ehdi kaikkee et se on semmosta nykysin. (…)Sehän oli aika raskasta tommosia, isoja astioita. Siinä meni voimatkin. “

60-vuotias nainen, työskennellyt eineskeittäjänä

”Kun halus harrastaa enemmän et ois energinen olo vapaa-ajalla kun yleensä lomat menee vaan siihen työstä palautumiseen ja sä et sillä tavalla jaksa tehdä mitään sen kummallisempaa niin halus vähän muuttaa sitä elämänrytmiä. (…) Työpäivät oli tosi pitkiä.”

30-vuotias nainen, työskennellyt baarityöntekijänä ja sommelierina

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta

Puhelinpalvelu ma–pe

PAMin ja työttömyyskassan puhelinpalveluissa on ruuhkaa. Huomioithan, että suurin ruuhka on puhelinpalveluiden avautuessa. Moniin kysymyksiin löydät vastauksia verkkosivuiltamme

Jäsenyys ja liittyminen 

030 100 600 klo 10-14

Jäsenten työsuhdeasiat

030 100 620 klo 10-14

Työttömyyskassa,
Unemployment benefit advice,
Arbetslöshetsskydd

020 690 211 klo 10-14

Frågor om medlemskapet, anslutning och anställning på svenska

030 100 640 klo 10-14

Membership services in English

030 100 630 klo 10-14

Employment advice in English

030 100 625  klo 10-14

Muut palvelukanavat

Siirry Yhteystiedot-sivulle