Työvoimapula laittaa esimiehet ahtaalle
Hotelli- ja ravintola-alaa vaivaava työvoimapula koettelee myös esimiehiä. Scandic Hotelsin esimiesten valtakunnallinen pääluottamusmies Hannamari Oksa on huolissaan esimiesten jaksamisesta. Ravintolan vuorovastaavana työskentelevän Oksan arjessa kiire ja venyminen ovat alati läsnä.
Hannamari Oksa tietää, että palvelualojen työvoimapula on tosiasia. Se näkyy hänen työssään tällä hetkellä ennen kaikkea jatkuvana kiireenä. Työt valuvat usein vapaa-ajalle, kun ei ole työkavereita jakamassa työtaakkaa.
Ja jos kaikkiin vuoroihin ei saada työntekijöitä, joutuu yleensä esimies tekemään vuorot. Oksan mukaan hätätilanteessa työvoimaa ei juurikaan ole saatavissa edes vuokratyöfirmoista tai muista hotelliketjun toimipisteistä.
Asiakkaatkin joutuvat kärsimään työvoimapulan seurauksista.
"Emme tällä hetkellä pysty läheskään aina myymään juuri sitä palvelua, jota asiakas haluaisi meiltä ostaa. Esimerkiksi sadan hengen illallinen pöytiin tarjoiltuna ei välttämättä onnistu, koska työntekijöitä ei yksinkertaisesti ole. Tällöin joudumme myymään asiakkaalle sellaisia ratkaisuja, joiden toteuttaminen vaatii vähemmän käsipareja”, Oksa kertoo.
Mitä työvoimapulalle sitten tulisi tehdä? Oksan mielestä kaikki hänen alallaan tietävät, että palkkataso on aivan liian matala.
Nykyisillä palkoilla tulijoita töihin ei yksinkertaisesti ole. Siksi palkkausta on välttämätöntä parantaa.
”Pidän lisäksi tärkeänä myös työhyvinvointiin panostamista esimerkiksi työsuhde-etujen avulla”, Oksa jatkaa.
Kun puhutaan hotelli- ja ravintola-alan vetovoimasta, keskeinen ongelma tällä hetkellä on osa-aikatyön laajuus. Oksan mielestä työnantajan pitäisi rohkeammin rekrytoida ja tarjota kokoaikaista työtä, jolla voi tulla toimeen.
”Osa-aikatyön houkuttelevuus on vähäistä ja se näkyy alan heikossa vetovoimassa. Työnantaja voisi paikallista sopimista hyödyntämällä myös tehdä parannuksia työehtoihin”, Oksa päättää.
Teksti: Eemeli Peltonen