Luottamusmies - 06.10.2017 klo 14.32

Uusi luottamusmies nostaisi palkkoja

Jessica Puolakan työ liikenneasemalla on monipuolista. Hänet voi nähdä yhtä hyvin hampurilaisia tekemässä kuin kassalla. Kuva: Lauri Rotko

Liikenneaseman monitoiminainen Jessica Puolakka nostaisi ilta- ja yötyölisiä, sillä raskas työ vaatii vastineeksi kunnon palkan.


Jessica Puolakka, 25
Ammatti: Taukopaikkatyöntekijä
Työpaikka: Teboil Tähtihovi, Heinola
Tehtävä: Pääluottamusmies
Kausi: 7.4.2017-31.12.2019
Kotipaikka: Heinola
Perhe: Poika, 1,5 vuotta


Sarjassa aiemmin haastateltu farkkumyyjä Annika Huittinen kysyy Jessica Puolakalta: Millaisia tehtäviä olet tehnyt luottamusmiehenä?

Luottamusmiehenä olen puuttunut toistaiseksi ainoastaan työvuorolistoihin. Meitä on noin 30 työntekijää, joista suurin osa osa-aikaisia. Joka kolmas viikko, kun vuorolista julkistetaan, tunneista naputetaan: miksi tuolla on noin paljon ja tuolla vain noin vähän.

Muuttaisin työssäni palkkauksen. Kaupan työehtosopimuksessa iltalisä on se noin 4 euroa tunnissa, meillä 1 euron. Se tuntuu tyhmältä, sillä työt ovat suurimmaksi osaksi samat, eli asiakaspalvelua, kuorman purkua ja siivoamista. Ja se 2 euron yötyölisä on naurettava! Sitten ihmetellään, miksi ihmiset eivät halua tehdä yövuoroja!
Eri työt ja palkkaus eivät ole muutenkaan suhteessa. Jossain tehtaassa saat 18 euroa tunnissa pelkästä napin painamisesta, mutta täällä tehdään töitä niin sanotusti  peräsuoli pitkällään, eikä siitä makseta paljon.

Luottamusmiehen valinta lähti siitä, kun huoltoaseman uusi omistaja halusi, että asiat tehdään niin kuin ne pitää. Hän se vaati, että meille valitaan työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies. Ei se minusta hassua ole, että työnantaja oli aloitteellinen. Onhan reilulle työnantajalle parempi, että on yksi ihminen, jonka kanssa selvitellä asioita. En usko muutenkaan asetelmaan ”työnantaja vastaan työntekijä”.

Työilmapiiri on meillä nyt hyvä, sillä työnantaja on rento ja ottaa työntekijät huomioon. Minusta luottamusmieskin voi vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin. Koen, että tämä tehtävä on tuonut itselleni sellaista henkistä vastuunkantoa. Ei voi sanoa, että stressi olisi lisääntynyt. Jos ei ole mitään selviteltävää, en istu koneella sitä sovittua yhtä tuntia viikossa, vaan teen normaaleja huoltoasematöitäni.

Viiden vuoden päästä olen toivon mukaan myyntityössä provisiopalkalla. Huoltoasemilla maksetaan se työehtosopimuksen mukainen palkka. Olen kova tekemään töitä ja haluan päästä paremmille ansioille. Täällä nykyisessä työpaikassa olen ollut jo yli 7 vuotta.

Jessica Puolakan kysymys seuraavalle luottamushenkilöketjuun haastateltavalle: Kuinka paljon sinulla kuluu viikossa aikaa luottamusmiestehtäviin?

Teksti: Marja Ikkala

Uusinta uutta