Uutinen - 16.05.2013 klo 16.15

Selvitys: Työssäkäynti ei takaa aina toimeentuloa Suomessa

Köyhyysriskiä lisäävät esimerkiksi matala koulutustaso, osa- ja määräaikaisissa työsuhteissa työskenteleminen sekä itsensä työllistäminen, ilmenee tuoreesta selvityksestä.

Modernissa suomalaisessa yhteiskunnassa työn on oletettu suojaavan ihmisiä köyhyydeltä. Siitä huolimatta Suomessakin on 2000-luvun vaihteen jälkeen alettu puhua työssäkäyvistä köyhistä.

Tutkija Ville Kainulainen on selvittänyt työssäkäyvien köyhyyttä suomalaisesta ja kansainvälisestä näkökulmasta. Kainulaisen selvityksen mukaan työssäkäyvien köyhyysriski on korkea yksinhuoltajien ja yhden hengen talouksissa. Köyhyysriskiä lisäävät myös matala koulutustaso sekä osa- ja määräaikaisissa työsuhteissa työskenteleminen. Myös itsensä työllistäjillä on merkittävä köyhyysriski.

Suomessa työssäkäyvien köyhyys on saatu pidettyä suhteellisen harvinaisena. Kainulaisen mukaan työmarkkinat kuitenkin jakautuvat voittajiin ja häviäjiin myös Suomessa.

- Toisille kansainvälinen kilpailu ja korkea koulutus tarjoavat aiempaa parempia etuja, mutta toiset ovat kiristyneen kilpailun häviäjiä. Heidän asemansa ja oikeutensa ovat heikentyneet entisestään viime vuosina, Kainulainen toteaa.

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu matalapalkkatyön lisäämisestä Suomessa. Palvelualojen ammattiliitto PAMin yhteiskuntapolitiikan yksikön johtaja Antti Veirto painottaa, että matalapalkkatyön lisääminen esimerkiksi nuorten palkkoja pudottamalla olisi peruuttamista menneisyyteen.

- Synnyttämällä tietoisesti tilanne, jossa palkkatyöllä ei voi Suomessa nousta taloudellisesta osattomuudesta, on hyppäämistä taaksepäin kuljettavaan aikakoneeseen, Veirto vertaa.

Kainulaisen mielestä tulisi pohtia aiempaa enemmän myös sitä, millainen merkitys huono-osaisuuden lisääntymisellä on yhteiskunnalle esimerkiksi hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta.

- Tulee kysyä, millainen arvostus ja asema palkkatyöllä on palkkatyön yhteiskunnassa silloin, jos työ ei elätä, Kainulainen huomauttaa.

Kainulaisen selvitys Työssäkäyvät köyhät löytyy pdf-versiona täältä.

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat