Uutinen - 07.05.2013 klo 10.35

Varastoala pelkää palkkojen karkaavan ulkomaille

Kaupan alan varastotyöntekijät ovat huolissaan henkilöstövuokrausyrityksen suunnitelmista tuoda työvoimaa ulkomailta.

Kaupan alan varastotyöntekijät ovat jo pitkään olleet huolissaan alalla yleistyneistä epätyypillisistä työsuhdemuodoista, kuten vuokratyövoimasta, nollatuntisopimuksista sekä aie- ja puitesopimuksista.

- Nyt alaa näyttää vaanivan uusi uhka, sanoo Tuko Logisticsin pääluottamusmies Kim Savolainen.

Savolainen viittaa tilanteeseen, jossa Tuko on aiemmin ulkoistanut osan tehtävistä henkilöstövuokrausta tekevälle Baronalle, joka on nyt ilmoittanut tuovansa kyseisiin tehtäviin osan työvoimasta Puolasta. Työntekijät on tarkoitus majoittaa Baronan tytäryhtiön omistamiin soluhuoneistoihin, joista heidän tulee maksaa vuokraa tavalliseen tapaan. Näin Baronan on mahdollista hankkia maksamansa palkat suurelta osin takaisin. 

- On todella hankalaa ymmärtää, mitä etua työnantaja tästä saa. Alalle on pääasiassa mahdollista työllistyä ilman ammatillista tutkintoa, eikä nyky-Suomessa liene työntekijöistä pulaa - työttömiä on kolmisensataatuhatta, Savolainen jatkaa.

Barona aikoo aluksi tuoda Puolasta muutaman henkilön koeluontoisesti. Mikäli kaikki sujuu yrityksen mielestä hyvin, aikoo se jatkossa tuoda puolalaisia Suomeen enemmän.

Kaupan alan varaston sopimusalatoimikunta tyrmää täysin Tukon aikeet. Juuri tehdyt päätökset yhteisöveron alentamisesta tehtiin valtiovallan taholta työllisyyden parantamiseksi. Tällä hetkellä työttöminä on myös paljon nuoria ja maahanmuuttajia, sopimusalatoimikunta huomauttaa. 

- Mistä veroeuroja on kohta mahdollisuus raapia, jos voittojen lisäksi palkatkin viedään ulkomaille Suomen verottajan ulottumattomiin, varaston sopimusalatoimikunnan puheenjohtaja Ari Isosalo kysyy.

Varastoala olisi oiva paikka syrjäytymisuhassa olevalle nuorelle, koska alalla ei ole korkeaa ammattipätevyyden vaadetta. Alan tärkeimpiä rekrytointiedellytyksiä on hyvä fyysinen kunto, joka nuorilla usein on, varastolaiset painottavat.

Kirjoittanut: Annemari Anttila

Suosituimmat