Uutinen - 28.06.2013 klo 13.10

Lentotuhkasta vaikeita palovammoja - yritys tuomittiin yli 100 000 euron korvauksiin

Puunjalostuskonserni Versowood tuomittiin korvaamaan kahdelle työntekijälle yhteensä yli 100 000 euroa Riihimäen yksikössä sattuneen työtapaturman vuoksi. Asianajajan mukaan harmillisinta on, että tapaturma olisi ollut täysin vältettävissä.

Puunjalostuskonserni Versowood on tuomittu yli 100 000 euron korvauksiin huhtikuussa 2011 sattuneesta työtapaturmasta.

Riihimäellä sijaitsevalla lämpövoimalaitoksella oli ollut huoltoseisokki, ja kahdelta ulkopuoliselta yritykseltä oli tilattu työntekijöitä asennus- ja huoltotöihin. Työnjohtaja käski työntekijöitä avaamaan tuhkasiilon tukoksen, ja miehet ryhtyivät töihin. Työntekijät ilmoittivat työnjohtajalle, että tuhka on osittain kuumaa, mutta heitä kehotettiin jatkamaan. Tämän jälkeen siilosta irtosi iso erä kuumaa tuhkaa kohti huoltoluukkua, ja luukusta purkautui hehkuvaa pöllyävää lentotuhkaa. Kolme miestä poistui tasanteelta nopeasti, mutta hehkuva lentotuhka aiheutti heille kaikille palovammoja.

Palovammojen hoito on vaatinut muun muassa tehohoitojakson, kirurgisia toimenpiteitä, ihonsiirtoja, sekä kuukausia tai vuosia kestävää kuntoutusta. Yhdelle asianomistajalle on aiheutunut ylä- ja alaraajoihin pysyvää lievää toiminnan vajautta sekä lähinäön heikentymistä. Yhden asianomistajan ihosta paloi noin 40 prosenttia, toisen noin 35 prosenttia.

Korvauksia kahdelle työntekijälle

Hyvinkään käräjäoikeus määräsi yksikönjohtajan 20 päiväsakkoon sekä työnjohtajat 20 ja 30 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Versowood velvoitettiin maksamaan yhdelle miehistä kivusta ja särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 17 500 euroa sekä pysyvästä kosmeettisesta haitasta 23 500 euroa. Lisäksi pysyvästä toiminnallisesta haitasta tuomittiin maksettavaksi 25 000 euroa, josta haittarahan vähennyksen jälkeen jää suoritettavaksi 6 786,25 euroa. Versowood velvoitettiin maksamaan miehelle myös ansiomenetyskorvausta yhteensä 8 289,93 euroa ja 1.5.2013-31.5.2015 kuukausittain 642,63 euroa lisättynä vuosittain työeläkeindeksin mukaisella korotuksella. Lisäksi yritys velvoitettiin korvaamaan miehen oikeudenkäyntikulut täysimääräisesti 6 301,49 eurolla.

Yksikönjohtaja sekä työnjohtajat velvoitettiin rikospuolen osalta korvaamaan asianomistajan oikeudenkäyntikulut yhteisvastuullisesti 1 925,29 eurolla.

Lisäksi Versowood tuomittiin korvaamaan toiselle asianomistajalle tilapäisestä haitasta 20 000 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja 5 917,09 euroa. Työnjohtajat ja yksikönjohtajat velvoitettiin yhteisvastuullisesti maksamaan hänen oikeudenkäyntikulujaan 1 794,09 euroa.

Kolmas asianomistaja, jonka palovammat olivat kahta muita lievempiä, ei esittänyt tapauksessa korvausvaatimuksia. Oikeuden tuomio julkistettiin eilen torstaina.

"Olisi ollut täysin vältettävissä"

- Vaikka tuomitut korvaukset ovat määrältään merkittäviä, niin harmillisinta asiassa on, että työtapaturma olisi ollut täysin vältettävissä, kertoo juttua kahden asianomistajan puolesta hoitanut asianajaja Jussi Kasanen.

Kasasen mukaan todistelussa ilmeni, että kuumaa tuhkaa oli tyhjennetty siilosta jo vuotta aiemmin. Käräjäoikeuden mukaan kyseinen riski on ollut jo ennen onnettomuutta yksikön johdon havaittavissa ja otettavissa huomioon.

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat